Пишат оздравителна програма за ВМЗ-Сопот
Пишат оздравителна програма за ВМЗ-Сопот / БГНЕС
Започва изработването на оздравителна програма за ВМЗ-Сопот
60462
Започва изработването на оздравителна програма за ВМЗ-Сопот
  • Започва изработването на оздравителна програма за ВМЗ-Сопот

От 16 януари започва изработването на оздравителна програма за ВМЗ-Сопот, съобщи за Дарик Иванка Иванова от КНСБ след среща за бъдещето на дружеството в икономическото министерство.

Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев се е ангажирал да представи икономически обосновки на синдикатите още в сряда, на базата на които ще бъде направен оздравителният план. Иванова обясни, че са коментирани три варианта за излизане от ситуацията след провалената приватизация на дружеството.

Първият вариант е - обявяване в несъстоятелност на дружеството, вторият вариант  - нова стратегия за приватизация, но това ще отнеме много време, а третият вариант е - оздравителна програма, изработена съвместно с ръководството на ВМЗ.

До петък ще бъде направено всичко възможно да се изплатят аванс и заплата на работниците, но твърд ангажимент не е поет за това.

Иванка Иванова заяви още по време на срещата, на която министър-председателят Бойко Борисов не е присъствал, не е споменато и обсъждано неговото разпореждане 700-800 работници от ВМЗ-Сопот да бъдат съкратени: „Не може така да се хвърлят някакви бройки в пространството, цялото това нещо трябва да бъде подплатено с данни и факти”.

По думите й социалният министър е заявил, че има готовност, ако има съкратени работници, да ги поемат: „Има ли различни варианти по програми, това беше казано, без да се дава конкретика.

На въпрос не се ли страхува, че това е прах в очите и сценарий, подобен на ОЦК-Кърджали, Иванка Иванова отговори: „Нищо чудно да се окаже, че е така”.