• Размер на шрифта:

Безлихвен заем от БНБ около 5 млн. лева може да оздрави ВМЗ, смята кметът на Сопот

15 януари 2013 18:00 | Автор: Йовка Йовчева

Безлихвен заем от БНБ около 5 млн. лева може да оздрави ВМЗ, смята кметът на Сопот © снимка: Община Сопот  

Безлихвен заем от БНБ за около 5 млн. лева би могъл да послужи за една оздравителна програма във ВМЗ-Сопот. Това каза в интервю за Дарик кметът на Сопот Веселин Личев. Той уточни, че предложението е на работещи в дружеството. По думите на кмета максимум 500 души от предприятието е допустимо да бъдат съкратени. Повече уволнени според Веселин Личев биха предизвикали социален срив в района, като този ход щял да бъде равносилен на „убийство за военната промишленост". От ефира на Дарик сопотският кмет призова банките да разсрочат дълговете на работещите във ВМЗ, а който може да помогне на семействата в най-затруднено положение. Ето какво още каза той пред Дарик:

Сигурна съм, не е лесно на местната власт в Сопот особено тези дни и седмици. Над 3000 души от общините Карлово и Сопот работят в военните заводи. Говорим много за дружеството, за стратегия, за сделка, но какво става с хората в Сопот?

Ами в момента районът ни е блокиран, тъй като ВМЗ е рейоноопределящо предприятие, районът ни е блокиран. Значи всички, местният бизнес, особено в сферата на услугите, магазинерите, магазините с тези тетрадки със задълженията, които са писали до момента... Много е тежка ситуацията. Хората не бива да излизат на улицата. Това, което трябва да се знае, е, че непрекъснато в разговора ми с тях те твърдят, че тези задължения, които се тръбят навсякъде непрекъснато - 150 млн., над 90 на сто не са на ВМЗ, а са на предишни правителства, когато са правили приватизация, разпродавали са съставни заводи на ВМЗ, да кажем в Девин, Баните и така нататък, наоколо, тук, в България, са продавали нето, тоест продавали са предприятието чисто, като задълженията на това предприятие са препращани към фирмата майка във ВМЗ. Тези 150 млн. така си стоят, те не се мултиплицират. Остава едно впечатление, че ВМЗ не работи добре, че е болно, че непрекъснато трупат задължения. Не е така. Това са стари задължения. Даже, доколкото имам информация от сегашното ръководство, над 30 млн. са платени за миналата година на държавата.

Тоест това е вашето обяснение как се стига до това положение днес?

И може би един безлихвен заем от БНБ, да кажем, около 5 млн. лева би свършил чудесна работа като оздравителна програма, за да може ВМЗ да си купи отново материали, да плати на хората възнагражденията.

Безлихвен заем от централната банка - това казвате вие е един от вариантите.

Ами това излиза като предложение от хората, защото през 2000 година в неделя БНБ отвори врати и преведе на ВМЗ 8 млн., които го стабилизираха за дълги години напред. Разбирате ли? И то това е един безлихвен заем, който ще се върне. Това поне излиза като предложение от хората.

Няма да е прецедент подобна стъпка.

Не зная.

Защото казахте, че през 2000 година това се е случило.

Да, през 2000 година.

Щом е правено, може пак да се направи, казвате вие, за дружеството.

Разбира се, че може да се направи. Още повече че всички частни фирми, които произвеждат на територията на България оръжие, специална продукция, не са на това високо ниво. Те нямат това качество, което има държавната фабрика. В Сопот има една индустриална дисциплина, хората да ходят на смени - първа, втора, нощна, да има мутиплициране, повтаряемост на качеството. Изключително високо търсена е продукцията на ВМЗ в целия свят. Не на частните фирми, а на ВМЗ, търсят щемпела 11, това е факт. Коментира се, че видите ли частните фабрики правят по-евтино. Да, може и да правят по-евтини изделия, но не са толкова качествени. Всеки търси качество. В края на краищата се касае за специална продукция, която отива, разрушава се, поразява там целта и трябва нова. То е консуматив, не е като пералня или печка, да я ремонтираш, да я оправиш. Това е интересното и това има много бъдеще. И една такава оздравителна мярка с тези пет или шест милиона би могло да стабилизира предприятието за дълги години напред. Въпросът дали трябва да се освободят 200, 300 или 500 човека от предприятието, но какво е това да се освободят 2200 човека? Това означава, че това предприятие няма да работи повече, ще се превърне в една огромна складова база. За да се произвежда такава продукция, трябват хора, ОТК, трябва контрол, щемпел и така нататък. Това е много сериозно нещо, много сериозна индустрия, която не бива с лека ръка да се закрива. Но аз вярвам в дързостта на министър Добрев, че желае това да се случи, да се стабилизира ВМЗ. Това му е на него идеята, аз съм говорил с него по телефона и вярвам в това, което той прави.

Тоест смятате, че да, съкращения, ако това е цената ВМЗ да не фалира, са допустими, но до около 500 човека.

Максимум, пряко сили. И те да бъдат пренасочени веднага в бюрата по труда по различни програми. Разговарял и с министъра на труда и социалната политика, така че да бъдат обхванати и да не се получи някакъв социален срив на нашата територия.

Излишно е да питам какви са вариантите за алтернативна заетост в региона. Няма такава осигурена.

В Сопот до миналата година безработицата беше около 3 на сто. Ние имаме, при нас са ВМЗ, лагерна фирма, имаме много частни фабрики, които са на територията на община Сопот, на територията на община Карлово. Така че безработицата тук, особено в Сопот беше около 3 на сто. Сега в момента е около 6 на сто през зимните месеци. Но мисля, че има къде какво да се случва тук. Особено ние като община бихме могли да помогнем и то съвсем малко и да насочим хората по тези алтернативни програми, които предлага министърът на труда и социалната политика, за да може да няма такъв социален срив. Но да се освобождава такова голямо количество работници е просто немислимо. То просто е убийство за индустрията, за цяла една промишленост, военната промишленост.

Притеснявате ли се, че напрежението в завода, града и региона може да  ескалира? Вчера дори се прокраднаха едни леви, по-крайни призиви едва ли не работниците да поемат управлението над завода.

За мен това са несериозни неща, не бих искал да ги коментирам. Просто нямам представа кой си прави такива лоши шеги и се заиграва с доверието на хората, с нищетата на хората. Това тотално не мога да го приема - да се правят шеги и то дебелашки с хората, които работят в завода.

Тъкмо обаче мизерията на тези хора, сам в началото на разговора споменахте, че така междуличностната, междуфирмената задлъжнялост в рамките на региона е сериозна. Сигурно всеки на всеки дължи пари. Вие доколкото разбрах също бяхте на протеста на работниците. Една жена каза „Нямаме. Две филии с мас - това е храната ни за седмица". Вие ще търсите ли помощ за тези хора? Преди Нова година БЧК изпрати помощи, но това ли е вариантът?

Искам да благодаря на БЧК-Пловдив, които изпратиха хранителни пакети със 7-8 основни хранителни продукта за 250 човека. Да благодаря на ВиК-Пловдив и на ЕВН, които позволиха поне коледните и новогодишните празници да не бъдат помрачени. Но въпреки всичко споразумението, което имахме ние като община с тях, приключи вчера и оттук нататък отново влизат заповедите за спиране на ток, валят от Пловдив и се случват изключително неприятни неща. Напрежението ескалира просто с часове. Това го казвам съвсем отговорно, че трябва да се помисли държавнически и отговорно първо, за промишлеността, да има ли България военно производство или не и второ, да се помисли за хората. Имат около 3 млн., които ръководството дължи на хората. Това не са малко пари. Но те няма как да продължат оттук нататък да съществуват реално. Наистина имаме хора в беда, има хора в мизерни условия. И каквото и да направим... Да са едно, две, три, но те са повече, около 280 семейства по данни на синдикатите.

В много тежко състояние са казвате 280 семейства.

Категорично, да.

Има ли шанс със съдействието и на министъра, и на представители на държавата да се поиска нова отсрочка от доставчиците на ток и вода, за да не останат хората на тъмно и студено, все пак е януари.

Не мога да кажа. Това са частни фирми. Енергото, ВиК, бюрото по труда, социалното подпомагане не са на подчинение на кметовете, така че ограничени са ни малко правомощията по закона за местното самоуправление, но въпреки всичко проявяват разбиране от тези частни фирми. Аз искам да проявят разбиране и банките. Ако имат възможност банките, да разсрочат тези вземания малко във времето за месец, за два, докато се стабилизира състоянието на хората, работещи във ВМЗ. Все пак казах от техните ръце колко неща са изградени. От техните ръце са изградени стотици детски градини, училища, сгради на министерства, общини и така нататък. Хубаво е, ако може сега България, да помогне на Сопот. Сопот беше горд и един от най-богатите краища на България. Когато едно време хората вземаха по 120-130-150 лв. заплата, тук се вземаха по 300 лв., по 600 лв. възнаграждения. Беше един много горд и достоен, и богат край. Но сега се оказва най-бедният в този момент. Така че това е призивът ми към България, към всички, които могат да помогнат, да помогнат на семействата, които са в риск и беда. И, разбира се, банките, ако имат възможност, да разсрочат задълженията.Етикети: ВМЗ-Сопот, работници ВМЗ

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#10

баба меца - 16.01.2013 г. 13:03:32

тоя е исперкал от всякъде как ще се раздават безлихвени заеми и аз искам и моята фирма фалирва и аз ще изгоня 300 човека на улицата, това пазарен механизъм да сеят картофи както ги посаветва бойко, да бсеразпродадат златото по ръцете си

#9

мечо Пух - 16.01.2013 г. 12:35:49

Да съкратите всички със златни пръстени по ръцете - колкото, толкова. За заема без лихва от БНБ забравете /тя не е действаща банка/ А точно този от който почнаха ограбванията /Ив. Костов/ е в управителния състав на БКК, която е над БНБ. Сезирайте прокуратурата за двойна приватизация и корупция. Сега ви рекитират със заплатите, които не сте получили, но има вероятност /и това се цели/ да загубите всичко - завода.

#8

Коко - 16.01.2013 г. 11:08:54

ВМЗ Сопот е илюстрация на българския преход. От богато и пребогато предприятие се е превърнало в просек. Но при добро желание може да им се отпусне безлихвен ксредит. Корпоративна банка нали е държавна? Министрите да не се разсейват, а да действат на минутата. Пет милиона не са нещо непосилно за тях. Дянков да не се офлянква, може веднага да ги отпусне. Така, както с лека ръка раздава бонуси на служителите си и предлага увеличаване заплатите до 8 хиляди на своите шефове!

#7

тинторето - 16.01.2013 г. 10:19:41

И аз искам безлихвен заем или не, поне без специалните , по-скоро ограничителни гаранции. И то само 500000 лв. Но банките са толкова страхливи и същевременно пре-любопитни да знаят за какво ще ги ползваш, че убиват всякакъв порив. А аз го искам за 10 г. , като предварително съм разчел, че мога да го погася за 4 .
Ей това са банките-спирачки на напредъка.

#6

gnus - 16.01.2013 г. 10:07:36

типичен учебникарски пример за приватизиране на печалбите и национализиране на загубите...

#5

ник - 16.01.2013 г. 09:37:32

До Андрешко- бъркаш с някакви си 10 години ,ама всичко друго е вярно.
И аз имам фирма и мен един безлихвен заем от 150 000 лв ме оправя веднага ,но за мен няма.Всички сме равни, с равни права и задължения.Защо тези хора са стояли на работа като не им се плаща,защо имащите право органи не са взели необходимите мерки??Ако това се случи в частна фирма,имам впредвид мака -до 30-40 работника,ще го разнищят от проверки и глоби!Явно някой има интерес това да се случва

#4

Андрешко - 16.01.2013 г. 09:08:26

Безлихвен заем няма!
За да им дадете на тях, значи трябва да вземете от мен и другите!
ЗА КОЕТО АЗ НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАМ!
От моя гледна точка 10 Ноември 1999г. сега настъпва в Сопот! До сега тези хора са живяли като при ТАТО! Както хората в София излязоха на улиците на 10 Ноември 99, така и Сопотчани сега излизат на протести. Разликата обаче е че те имаха 13 години да предвидят какво ще стане. Вместо да протестират, бих го посъветвал да пият една студена вода и да благодарят на държавата за 13 годишния соц чадър над тях!
Добро утро Сопот!
Днес е един хубав ден за българската демокрация!

#3

Васил Иванов Кунчев - 15.01.2013 г. 21:57:30

Този крадец е кмет вече трети мандат. Краде яко и не му пука за съгражданите му. Нагъл и безсрамен, но ще му дойде времето и на него...

#2

Mnogo naglo.Tipichno za bg - 15.01.2013 г. 21:31:39

mnogo Naglo ot strana na mestnata vlast!edin pat sa poluchili zaemi ot banki davani sa im pari srechtu uslovia Te sa vze,i govorja za protestiraschtite a sega ne iskat da vraschtat....iskat zaem bezlixven......darjavata gi e xranila dokato te sa imitirali deinost e dokoga??sega derat s parnoto sofia za daim dadat pak pari a za kakvo??

#1

Избирател Аневски - 15.01.2013 г. 20:43:32

Кмете, отвори \"Речник на чуждите думи в българския език\" и прочети какво означава \"мултиплициране\". За пореден път показваш, че дипломите ти от Изнесен учебен център на ТУ- Габрово в Пловдив са купени .

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Двама приятели водели дълъг и продължителен разговор по класическата тема секс. По едно време се усетили, че прекаляват. – Хайде да сменим темата. – Добре.… Виж още