Топ 10 на най-големите безобразия в здравеопазването през 2012 г.
Топ 10 на най-големите безобразия в здравеопазването през 2012 г. / снимка:Дарик Русе

Центърът за демографска политика изготви класация на най-големите безобразия в българското здравеопазване през 2012-та година. Тя е оформена на база проучване сред лекарското съсловие в цялата страна, съобщи проф. Петър Иванов. Той е създал методиката, която представлява анализ на 34 събития и оценката им по 10 критерия по десетобалната система.

На първо място в Топ 10 на безобразията е високата смъртност в България. Страната ни е на 10-то място в света по смъртност и според центъра основна причина за това е качеството на здравеопазването.

На второ място е високото ниво на заболеваемост сред българското население. През 2012-та година 2 800 000 или две пети от гражданите са боледували и са имали право на съответните обезщетения от НОИ. Ние сме на първо място в Европа и на второ място в света по инфаркти, а за една година 37 000 души са се разболели от рак. Общо от рак и сърце всеки ден у нас умират 264 души. Болните от диабет пък са 530 000 души. В стоматологичен план състоянието на българите, особено в третата възраст е изключително лошо.

На трето място в класацията за най-големите безобразия в здравеопазването през 2012-та година е фактът, че вече над половината българи имат психични проблеми. Националният център за обществено здраве сочи, че 22% от работещите имат психични разстройства вследствие на стрес. По официални данни шизофрениците са 70 000.

На четвърто място са високите, спекулативни цени на лекарствата.

На пето място е класиран фактът, че населението е крайно недоволно от състоянието на българското здравеопазване. Всеки ден се подават средно по 36 жалби и сигнали до МЗ, за миналата година те са общо 9000.

Шесто място в класацията е раздаването на бонуси в размер на близо 10 млн. лв. на служители на здравното министерство и НЗОК.

Седмото място е отредено за многократната смяна на министри на здравеопазването и заместник-министри.

На осмо място в класацията стоят масовите протести на медицински персонал. Почти половината от всички лекари, според проведеното изследване имат намерение да напуснат работното си място. От тях 78% обмислят да заминат в чужбина. А по официални данни през изминалата година са емигрирали 600 лекари.

На девето място е скандален текст от Закона за бюджета на НЗОК за 2012-та година за трансфер на 100 млн. лв от НЗОК към здравното министерство, обявен от Конституционния съд за противоконституционен.

На последното 10-то място са въведените нови изисквания на НЗОК за работа на общинските болници в малките населени места, които доведоха до тежки ликвидни кризи. Жителите на много селища са без медицинска помощ.