СНИМКИ: България вкара 16 гола на ОАЕ, но би с 5:0 на световното по хокей на лед
СНИМКИ: България вкара 16 гола на ОАЕ, но би с 5:0 на световното по хокей на лед / netinfo

Националният отбор на България по хокей на лед за младежи до 20 години спечели с 16:0 срещу ОАЕ първата си среща от световното първенство, дивизия III, но тя се превърна просто в контрола, като официално бе записана служебна победа с 5:0 за нашите. Причината – точно преди старта на надпреварата в София дебютантите от Арабските емирства декларираха, че имат само 13 полеви състезатели и двама вратари, с двама полеви играчи по-малко от изискването на международната федерация. За да започне официален мач на леда трябва да излязат минимум 15 полеви и двама вратари. Така на „младите шейхове” бяха присъдени 5 служебни загуби с по 0:5.

Първата бе именно в дебютния двубой на България. Пътуването на ОАЕ до София все пак няма да е съвсем напразно, тъй като те ще изиграят контроли вместо официалните срещи. В първата българите можеха и да вкарат над 20 гола на арабите, но в доста ситуации пожалиха дебютантите, а и често се забавляваха на леда. Въпреки че мачът бе със статут на спаринг над 600 зрители вееха български знамена по трибуните.

Арабски състезател получи комоцио по време на срещата и бе откаран в „Пирогов”, но скоро след това беше изписан.

„Показахме добра игра, но срещу слаб съперник, поради което бяхме по-отпуснати. Хубавото е, че разнородни състезатели вкараха головете, в това число и най-младите момчета от третата ни петица. Сега започва най-важното и ни трябва пълна концентрация и себераздаване в четирите мача”, заяви треньорът на националите Мартин Миланов.

Днес от 20 часа България се изправя срещу Мексико. Входът в Зимния дворец е безплатен. В другите мачове от първия ден Китай би Турция 7:3 (3:2, 4:0, 0:1), а Нова Зеландия се наложи над Мексико с 1:0 (1:0, 0:0, 0:0).

Световното първенство бе открито от спортния министър Свилен Нейков. Той символично пусна и първата шайба на мача България – ОАЕ, след което я получи за подарък. „В последните три години приемаме световни първенства по хокей на лед и международната федерация продължава да ни гласува доверие. Това означава, че българската федерация се справя отлично с организацията. А така се развива и българският хокей на лед. Пожелавам успех на всички отбори и приятно прекарване на всички гости в нашата държава. А на българският национален отбор специално пожелавам да завоюва първото място и да успее да се класира в по-горната дивизия”, заяви Свилен Нейков.

„Поздрави на спортния министър за подкрепата към нашия спорт и на федерацията ви за добрата работа. Сигурен съм, че ни очаква добро първенство”, каза директорът на шампионата и член на управителния борд на международната федерация по хокей на лед (IIHF) Ернест Алиянчич.

„Доказахме се като добри организатори благодарение и на безрезервната подкрепа от спортното министерство в лицето на господин Свилен Нейков. Той застава твърдо зад усилените ни опити за възраждане на българския хокей на лед. Надявам се да се отблагодарим и на него, и на феновете, които идват в Зимния дворец, с класиране в горната дивизия. Ще е трудно, но момчетата са подготвени и ще водят битка за първото място”, сподели президентът на българската федерация по хокей на лед Красимир Кръстев.