Зала Асклепий,къщата- музей Димитър Пешев и черквата Св. Георги са най- посетени през 2012 г.
Зала Асклепий,къщата- музей Димитър Пешев и черквата Св. Георги са най- посетени през 2012 г. / Дарик,архив

С около 300 души са се увеличили посетителите в Регионалният исторически музей- Кюстендил през 2012 г. Така той е бил посетен от 12 988 души, това съобщи за Дарик директорът Валентин Дебочички. Най- много от тях 5 731 гости са разгледали експозициите в археологическата зала "Асклепий", като в тази цифра се включват и зала "Стримон". На второ място е къщата- музей "Димитър Пешев" с 2 258 души, а на трето е средновековната черква "Св. Георги" с 1 732 посетители.

Около 390 находки са постъпленията в резултат на проучените археологически обекти през 2012 г.  Сред основните задачи, които са свършили археолозите от музея са спасителните археологически разкопки по автомагистрала "Струма" ЛОТ 1.

"Двата обекта- селището и надгробната могила бяха проучени не само в срок, но и цялостно, за което съм много доволен. След 2- 3 годишно прекъсване през 2012 г. бе продължено и проучването на обекта в село Берсин. Бяха извършени и сондажни спасителни проучвания на обект в двора на Професионалната гимназия по селско стопанство", заяви Дебочички.