Необходима е реформа в психичноздравната помощ
Необходима е реформа в психичноздравната помощ / sxc.hu

Все повече психично болни хора ще тормозят съседите си, ако не се вземат спешни мерки и не се създаде система от грижи. Необходимо е да се направят защитени домове, като част от реформата, като по този начин ще намалеят престъпленията, извършени от психично болни. Така смята д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски".

Според нея в противен случай ситуацията в страната ни с болните съседи, които тормозят цял жилищен блок с поведението си и дори убиват хора, няма да се промени, а напротив - тези случаи ще се увеличат.

„Трябва да има система от грижи, трябва да ги има тези защитени домове. Това трябваше да се случи в тия 5-10 години", коментира д-р Гълъбова.

По думите й дори всички живеещи в един жилищен блок да подадат жалба до прокуратурата за тормоз от психично болен, това не би променило нещата. Това е така, защото процедурата е изключително тромава и продължава повече от месец, през който болният може да извърши тежко престъпление, за което няма да понесе наказателна отговорност.

„Пишете жалба до Районна прокуратура-София. От там започва една проверка. Тя би трябвало да трае 20 дни, но моите впечатления са, че е много повече. Внася се искане в съда за лечение, призовават ви вас като жалбоподател. Призовават го него или нея, той естествено не се явява... Започва се едно търсене, стига се до някакво съдебно заседание. Определя се да се направи експертиза. Ако е стационарна, т.е. в лечебно заведение, няма регламент кой да го закара в това лечебно заведение", споделя д-р Гълъбова.