Намаляват здравноосигурените, които искат да сменят личния си лекар
Намаляват здравноосигурените, които искат да сменят личния си лекар / Sofia Photo Agency, архив

1 618 здравноосигурени граждани от област Габрово използваха правото да сменят лекаря си през декември - показват данните от приключилата обработка на регистрационните форми в Районната здравноосигурителна каса. Това са 1,4 % от лицата с непрекъснати здравноосигурителни права, записани в пациентските листи в областта. За сравнение - през юни 2012 -  1 813 здравноосигурени от област Габрово смениха лекаря си. На областно ниво намаляват желаещите да извършват промяна на избора си.

Пожелалите да гласуват доверие на нов общопрактикуващ лекар в община Габрово са намалели спрямо юни с 55  и сега са 910 или 1,5 % от осигурените.

Значително по-малко - 472 от здравноосигурените жители на община Севлиево се възползваха от правото си на нов избор, при 630 през юни 2012 /1,5 % от осигурените записани в пациентските листи/. Данните за община Трявна показват, че здравноосигурените лица, направили промяна в избора си са 130 от фигуриращите в лекарските списъци /1,2 %/, докато през юни 2012г, това са направили 120.

 За община Дряново, цифрите сочат, че през декември 2012г., лекаря си са сменили 106 осигурени /1,2 %/, а преди шест месеца са били 98

Следващият период, през който здравноосигурените граждани ще могат по свое желание да сменят лекаря си е юни 2013-та. Извън регламентираните срокове за това, промяна може да се осъществява при смяна на адреса или при трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си.