Епископ Йоан няма притеснения за легитимността на епархийските избори
Епископ Йоан няма притеснения за легитимността на епархийските избори / Sofia Photo Agency, архив
Епископ Йоан няма притеснения за легитимността на епархийските избори
60374
Епископ Йоан няма притеснения за легитимността на епархийските избори
  • Епископ Йоан няма притеснения за легитимността на епархийските избори

Епархийските центрове в страната ще изберат днес 80 свои делегати, които ще участват в Патриаршеския църковен събор на 24-ти февруари, на който ще бъде избран новият Български патриарх и Софийски митрополит.

Според Устава на Българската православна църква изборът на патриарх трябва да се състои в неделен ден, в срок до 4 месеца от кончината на предишния патриарх.

Епархийските избори се провеждат няколко дни, след като епархийският съвет и архиерейските наместници отказаха да подпишат списъка за епархийски представители, които ще избират нов патриарх.

От Софийската митрополия обявиха, че това е опит за саботаж на предстоящия избор и че на днешните избори ще бъде предоставен именно този списък.

Преди началото на изборите в Софийската митрополия говорителят й епископ Йоан заяви, че няма притеснения относно легитимността на днешния избор, тъй като Светият синод преценява тази легитимност.

„Съгласно чл. 44, ал. 2 от Устава на Българската православна църква е казано: списъкът съставя епархийският, управляващият по право митрополит, при участието на архиерейските наместници и епархийските съветници. Съгласно разпорежданията на Светия синод и указанията те трябваше да бъдат свикани и това да стане преди датата на избора, което лично варненският митрополит Кирил стори на 11 януари", добави епископ Йоан.

По думите му духовниците имат право да откажат да подпишат списъка: „В този списък все пак някои духовници се подписаха, други не се подписаха. Това е тяхно право, но те участваха в това събрание. Оттук насетне Светият синод ще прецени, аз не се наемам да коментирам това, защото в крайна сметка ние вървим по процедурата - днес да има избор. Листата е обособена и тя е представена от духовници, които включването им в тази листа не противоречи на чл. 102 и чл. 103. Надявам се Бог да помогне с едно спокойствие в днешния изборен ден да протече онова, което трябва да извършим".

Запитан какви качества имат академик Антон Дончев, който е апологет на богомилството и е член на тамплиерския орден, и професор Джурова, която е разсекретена с агентурно минало, за да бъдат включени в тази листа, говорителят на Софийската митрополия заяви: „Професор Джурова е достатъчно известна на нашите църковни среди от дълги години. Тя беше близка с негово светейшество, а и не само, тя е един човек, който оглавява Център за славяно-византийски проучвания. За мен е важно, че тя се изповядва и процъфтява. Аз не съм неин изповедник. Не мога да коментирам и да преценявам нейната вяра. Считам, че тя, като човек, с нищо не е показала недостойнство към Светата църква или по някакъв начин да е накърнила авторитета на църквата".

Ако на днешния избор не се събере нужният кворум, процедурата предвижда изчакване в продължение на един час, а ако и след това няма кворум, Светия синод трябва да определи друг ден за провеждане на избора.