Българи се събират в Скопие, за да почетат паметта на Мара Бунева
Българи се събират в Скопие, за да почетат паметта на Мара Бунева / снимка: БГНЕС, архив

Стотици българи се очаква да посетят Скопие днес, за да се поклонят пред паметната плоча на българската революционерка Мара Бунева. Поводът е 85-ата годишнина от смъртта на българката, съобщават от ВМРО.

Днес по обед в църквата „Св. Димитър" в македонската столица ще се проведе панихида за Мара Бунева, организирана от Българския културен клуб - Скопие. Като част от програмата, на лобното място на революционерката, намиращо се на кея на река Вардар, ще бъдат положени венци и цветя. В Скопие ще бъдат засилени и мерките за сигурност, научи Дарик.

Организаторите се надяват, че проявата ще бъде една от първите стъпки за практическо реализиране на Резолюцията на Европейския парламент, относно прогреса на Република Македония, където настоятелно се препоръчват съвместни чествания на исторически събития, представляващи част от общата история със съседните страни.

Мара Бунева е известна като борец за свобода и героиня заради борбата си срещу сръбската окупация на Вардарска Македония. На 13 януари 1928 г. тя разстрелва юриста на Скопската област Велимир Прелич, на стария Камен мост над Вардар, след което се самоубива.