Маргарита Попова с юбилеен плакет за годишнината от рождението на Алеко
Маргарита Попова с юбилеен плакет за годишнината от рождението на Алеко / снимки: DarikNews.bg

Вицепрезидентът Маргарита Попова бе гост на тържествата за 150-годишнина от рождението на Алеко Константинов в Свищов. Тя пристигна в крайдунавския град в късния следобяд и бе посрещната от кмета Станислав Благов и областния управител проф. Пенчо Пенчев. На среща в кметския кабинет вицепрезидентът бе запозната с развитието на община Свищов и реализацията на европейски проекти.

След това Маргарита Попова поднесе венец на признателност на паметника на Алеко в градската градина. Цветя бяха положени и от депутати, областния управител, представители на Стопанската академия, обществени и политически организации.

„Огромна чест е за мен поканата да гостувам тук за честванията на 150-годишнината на Алеко Константинов", каза Маргарита Попова на тържествената церемония в Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови". Кметът Станислав Благов, който е председател на Международната фондация „Алеко Константинов", я награди с почетен юбилеен плакет. 

„Всеки има своя пиетет към Алеко, аз също като български гражданин и като държавник, чела съм го старателно и с интерес . Пиететът ми към Алеко е свързан с това, че и аз също съм юрист. Била съм прокурор 22 години, но сега като вицепрезидент на Република България, съдбата ме срещна още веднъж с великия Алеко. Като човек, комуто българският президент възложи да изпълнявам задълженията по помилванията. Сигурно мнозина знаят, че хабилитационен труд на Алеко Константинов във връзка с изготвяне на новия наказателен закон, е бил именно по темата за помилването. Бях щастлива да преоткрия неуморимия и неукротимия, и вечно търсещия му дух, да преоткрия съдията на хората и съдника на обществото, сатирика и човеколюбеца.", каза в словото си вицепрезидентът.

„С личността и с творчеството си Алеко остава завинаги жив. Гочоолу, Дочоолу и Данко Харсъзина го надживяха повече от 100 години. И може би ще го хилядолетят. Алековци се раждат рядко, но от онези, другите, неговите герои наспорил Господ. Писателят живее и остава, както е известно, главно чрез своите герои. Особено такива герои, за които и нов дядо Вазов да се появи, пак не би могъл да напише нова „Епопея на забравените", просто защото те никога няма  да бъдат забравени", подчерта Попова. За финал вицепрезидентът припомни думите на на един от най-добрите Алегови познавачи - доц. Юлия Николова: „Животът по алековски е изпитание на алтернативи: за  деликатност и арогантност, за добро и зло, за ерудираност и невежество, за щедрост и себичност, за кураж и малодушие, за келепир, но и за светли идеали!".