Военноинвалиди искат повече права при пенсиониране
Военноинвалиди искат повече права при пенсиониране / DarikNews.bg
Военноинвалиди искат повече привилегии при пенсиониране
60295
Военноинвалиди искат повече привилегии при пенсиониране
  • Военноинвалиди искат повече привилегии при пенсиониране

Допълнителни права и привилегии при пенсиониране искат военноинвалидите и военнопострадалите, стана ясно на годишно отчетно събрание на дружеството във Велико Търново. Неговите членове настояват да се изравнят правата на военноинвалидите с тези на ветераните от войните.

Ниските пенсии, липсата на качествено лечение и медикаменти са сред най-големите ни проблеми, каза председателят на великотърновското дружество на военноинвалидите Кинка Добрева. Тя е сред хората, които получават най-ниската пенсия от 108 лв. за военнопострадал, тъй като е родител на момче, загинало по време на военна служба.

Много от хората нямат стаж поради заболяванията си, голяма част от тях са психично болни, а няма специализирано заведение за трайно настаняване, където те да доживеят старините си, обясни Добрева. Пенсиите на военнинвалидите пък са от 116, 140 и 160 лв., според групата на инвалидност. Повечето от тях нямат никакви други доходи и живеят само с тези пари.

Във великотърновското дружество в момента членуват 111 души. 58 са военноинвалидите, 27 са родителите на пострадали, около 20 човека са вдовици и сираци.

Във Великотърновска област има още едно дружество в Горна Оряховица с 54 членове. Според Добрева обаче военноинвалидите и военнопстрадалите са много повече, голяма част от тях дори не знаят, че има специален закон, който им дава определени привилегии. Те обаче са крайно недостатъчни. Затова искаме да се изравним със Закона за ветераните от войните, тъй като те не плащат никакви средства за лекарства, които се поемат от държавния бюджет, каза Кинка Добрева. Тя уточни, че военноинвалидите в момента плащат между 25 и 50 % от цената на лекарствата си. Освен това е въведена нова наредба за лекарствените средства, по която те са драстично съкратени и липсват обезболяващи, както и медикаменти за психични заболявания.

Съюзът на военноинвалидите и военнопстрадалите, който е с национално представителство, е създаден през 1915 г. Първото дружество в страната е учредено в София две години по-рано. В момента в цялата страна има 93 дружества, в които членуват около 4 700 човека, поясни още Кинка Добрева.

Чуйте я в звуковия файл.