Изтича срокът за заявяване на избирателни секции по домовете
Изтича срокът за заявяване на избирателни секции по домовете / снимка: dariknews.bg/архив

 

Срокът, в който хората с увреждания може да подадат заявление за правото да гласуват по време на референдума за АЕЦ „Белене”, изтича утре. Тези, които искат да се възползват от тази услуга, трябва предварително да подадат заявление в районните кметства до 13-ти януари. Тъй катосе пада в неделя, това означава, че заявленията трябва да бъдат подадени до края на работния ден в петък, 11-ти януари.

Общо 6 подвижни избирателни секции ще има в Пловдив за хората с увреждания по време на референдума. Членовете на тези избирателни секции ще обикалят по домовете на хората, където ще им осигурят условия за гласуване. Отделно община Пловдив ще осигури транспорт за трудно подвижните гласоподаватели, като там също е нужно предварително заявление.

Гласуването на референдума на 27 януари става само със син химикал и със знак X.

За болниците и затворите са осигурени 14 секции за гласуване, като трябва да се знае, че гражданите, които изтърпяват ефективни присъди, не може да гласуват. Право да участват в референдума имат само такива, които са временно задържани или срещу тях все още текат предварителни производства, обясни говорителят на РИК.

Право на глас имат всички български граждани, навършили 18-години към датата на вота.