Обучение на членове на РИК за предстоящия референдум се проведе в Шумен
Обучение на членове на РИК за предстоящия референдум се проведе в Шумен / снимки: Областна администрация-Шумен

Централната избирателна комисия проведе днес обучение в Шумен на членовете на Районната избирателна комисия за предстоящия на 27 януари национален референдум, съобщават от областната управа. В срещата участваха и представители на общините, Областна дирекция на МВР, териториалното звено ГРАО, „Информационно обслужване" и областна администрация.

Представителите на ЦИК Елена Маркова, Мая Андреева и Владимир Христов дискутираха с участниците в срещата практически въпроси относно организацията на работа на районната и секционните избирателни комисии в деня на референдума. Подчертана беше важността на предстоящия референдум и отговорността на ангажираните институции в неговото организиране и провеждане съгласно изискванията на закона.

В момента екипи на пожарната и полицията извършват проверки в избирателните секции, за да не се допуснат инциденти, стана ясно по време на обучението.

Специфичното при гласуването на 27 януари ще бъде, че всеки избирател освен бюлетината, ще получи и празен плик. Бюлетината ще съдържа въпроса за провеждане на референдума „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала" и двата възможни отговора „Да" или „Не".