Някой трябва да обясни логиката на въпроса за референдума, смята Трайков
Някой трябва да обясни логиката на въпроса за референдума, смята Трайков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трайчо Трайков за референдума
60275
Трайчо Трайков за референдума
Трайчо Трайков за сделките с държавна земя
Трайчо Трайков за референдума
Трайчо Трайков за сделките с държавна земя
  • Трайчо Трайков за референдума
  • Трайчо Трайков за сделките с държавна земя
  • Трайчо Трайков за референдума
  • Трайчо Трайков за сделките с държавна земя

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков коментира, че никой в момента не може да каже какво ще последва при отговор „да" или при отговор „не" като резултат от предстоящия национален референдум за ядрената енергетика. „Целта е точно тази – да може всеки отговор да бъде използван според това какво ни хрумне", коментира в интервю за Дарик бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма.

„Някой припомни тези дни забравения лаф от социализма „Имам си мнение, но не съм съгласен с него", коментира Трайков промяната в първоначалната позиция на ГЕРБ за референдума и допълни: „Хората, които трябва да представят правителствената позиция, вече трябва да са напълно омаломощени от въртенето като пумпали за референдума. Това е много жалко като начало на практиката ни за използване на референдумите". Той посочи, че подкрепя с цялото си сърце превождането на референдуми.

„Всичко около този референдум е отвратително, като се започне от това, че БСП реши да го предизвика не преди да започне да харчи парите за Белене, а когато видя, че пълната несъстоятелност на проекта доведе до спирането му. Второто нещо беше подмяната с безценната помощ на управляващите на въпроса, който тотално обезсмисли допитването. За да се отговори, не е достатъчно да си компетентен, а е нужно някой да обясни точно каква е логиката на въпроса, тъй като тя може да се интерпретира по 58 начина. И това според мен е целта – да може всеки отговор да бъде използван според това какво ни хрумне", каза Трайков.

Той отбеляза все пак, че адмирира позицията на комитетите, които се обявяват срещу строителството на нова мощност. Бившият министър каза, че не иска да посочва на хората какво според него е правилно да направят, но по неговото мнение все пак трябва да се гласува. А той самият призна, че би гласувал с „не". „Това е драмата на официалната позиция – никой не може да ви каже какво ще последва при отговор „да" и какво при отговор „не", коментира бившият енергиен министър.

Комична е гледката властта да протестира срещу самата себе си, каза още Трайчо Трайков по повод протестите в Банско в края на миналата година, които бяха подкрепени от знакови фигури на ГЕРБ. Според бившият икономически министър само кризата е спасила българските курорти от презастрояване през последните три години.

„Конкретният скандал с дюните е част от по-голям скандал. Това е възможността да се продава държавна земя без конкурс, само след като някой с вътрешна информация и заитресован от това подаде желание да я купи. Иначе това е заложено в преходните и заключителни разпоредби на закона, който беше приет от Народното събрание по-миналата година. И това според мен ще е голям проблем, защото има хиляди такива случаи. Тези три-четири години строителство почти нямаше. За това може би беше виновна икономическата криза и ако трябва да намерим щастието в нещастието, добре, че беше тази криза, защото имаше толкова апетити и спекулативно търсене за застрояване в България, че ако го бяхме удовлетворили, в момента не само цяло Банско, а и всичко между Банско и Разлог щеше да бъде застроено", каза Трайков.