Инспекторатът към МС проверявал земеделският зам.-министър Светлана Боянова
Инспекторатът към МС проверявал земеделският зам.-министър Светлана Боянова / снимка: БГНЕС

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова е била проверявана от Главния инспекторат на Министерския съвет по сигнал за нарушения в Министерството на земеделието и храните, свързани с евросредства. Това съобщава БГНЕС, като се позовава на документи, с които разполага.

Докладът посочва какви са резултатите от извършената проверка за нередности в аграрното министерство. Проверката е направена след сигнал от началото на ноември 2011 година, в който се твърди, че ръководството на земеделското министерство е допуснало нарушения при одобрение на Местни инициативни групи (МИГ) по мерки по Програмата за развитие на селските райони. Проверката е за дейността на заместник - министъра на земеделието и храните, на когото Мирослав Найденов е възложил да контролира дейността на дирекция "Развитие на селските райони".

Заключенията от проверката на Инспектората са в рамките на десетки страници. Докладът на Инспектората е даден на Министерство на земеделието в началото на 2012 г. за отстраняване на допуснатите нарушения.

Името на зам.-министър Боянова нашумя, след като стана ясно, че тя е подписала преписката за скандалната сделка, при която земеделското министерство продава на цена под данъчната оценка терен от 29 декара с дюни в местността Кокала край Несебър. Ден след това земята е препродадена на три пъти по-висока цена. След избухването на скандала строителното разрешително за терена бе отнето на 4 януари, а в дните до 13 януари се очаква междуведомствена комисия да се произнесе по въпроса.

Междувременно премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до изпълняващия функциите на главен прокурор Бойко Найденов с настояване да бъде разпоредена проверка на всички извършени разпоредителни сделки с държавни и общински земи в община Несебър за периода от началото на 2004 до края на 2012 година. От държавното обвинение обясниха, че е разпоредена пълна проверка по законосъобразността на извършените сделки с държавни и общински земи в Несебър. Бургаската окръжна прокуратура започна проверка на казуса, като магистратите ще разследват за законосъобразност на административните актове на местните отговорни органи заради дюните.

На Ивановден по разпореждане на министър-председателя с поста си се раздели шефът на агенцията по горите Бисер Дачев за това, че не е имало реакция по сигнали към агенцията за защитени територии.