СДС ще събира подписи за провеждане на референдум за забраната за пушене
СДС ще събира подписи за провеждане на референдум за забраната за пушене / снимка: sxc.hu
СДС ще събира подписи за провеждане на референдум за забраната за пушене
60226
СДС ще събира подписи за провеждане на референдум за забраната за пушене
  • СДС ще събира подписи за провеждане на референдум за забраната за пушене

СДС започва подписка за свикване на референдум за това дали да продължи да има тотална забрана за пушене на закрито, каквато действа в момента, обявиха от ръководството на партията. Борис Марков уточни, че сините не искат темата да се използва предизборно и за това ще внесат подписката след парламентарния вот. Те са убедени, че ще съберат повече подписи от тези на левицата за референдума за ядрената енергетика и призоваха хората да не участват в него, защото бил политически цирк, за да се запазят корупционните схеми по проекта.

„Режимът за тютюнопушене в България се превърна в една спекулативна политическа монета, с която популисти се опитват да извлекат политически дивиденти", коментира Борис Марков. С тази тема от СДС искат да илюстрират, че те са „за" допитването до хората и ще започнат да събират подписка за провеждането на референдум относно пълната забрана за пушенето. Задачата е възложена именно на Марков.

„Дебело искам да подчертая: СДС не се позиционира нито „за", нито „против". СДС демонстрира като най-демократична партия, че хората трябва да вземат информирано решение; че въпрос от този тип за забраната за пушене е от тяхната компетентност; че всеки може да прецени и да даде своето мнение по какъв начин иска да живее. А не да бъде въвличан в такива циркове с въпроса с АЕЦ Белене, само да им се стоварва отговорност", каза още Марков.

СДС поиска за шести път оставката на земеделския министър. Този път според тях Найденов трябва да си ходи заради гафа с дюните край Несебър. Сините очертаха приоритетите си за новата година, като единият от тях е бъдещата им парламентарната група в 42-то НС да е гарант за дясно реформаторско мнозинство, което да управлява страната.