Симеонова: По-високи детски добавки за по-бедните семейства, но след обществен дебат
Симеонова: По-високи детски добавки за по-бедните семейства, но след обществен дебат / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Симеонова: По-високи детски добавки за по-бедните семейства, но след обществен дебат
60219
Симеонова: По-високи детски добавки за по-бедните семейства, но след обществен дебат
  • Симеонова: По-високи детски добавки за по-бедните семейства, но след обществен дебат

Размерът на детските добавки да се определя индивидуално за всяко семейство според конкретната нужда от финансова подкрепа и при изпълняване на нужните условия - този подход в семейното подпомагане подкрепя заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова. В интервю за Дарик радио тя обяви, че ако се мисли за промяна в сегашните принципи на даване на семейните помощи, би следвало те да се дават на базата на индивидуалната оценка на всяко семейство.

Валентина Симеонова припомни, че не е привърженик на идеята детските добавки да се раздават на принципа за всички по малко, както и че към момента над 80 процента от децата у нас имат право на този вид помощ. През 2012-та година са били спрени детските добавки на около 3500 семейства заради натрупването на повече от 5 неизвинени отсъствия на децата им в училище, а на други 1000 семейства - заради липсваща имунизация на дете.

През 2013-та година детските добавки запазват размера си от 35 лева за дете и се полагат само, ако доходите на семейството не надвишават 350 лева месечно на член от домакинството.

Търсенето на нов подход в семейното подпомагане предполага сериозна обществена дискусия, но тя може да се случи до края на мандата на това правителство, обясни заместник-министър Валентина Симеонова. Според нея бъдещият подход трябва да се основава на личните потребности на всяко семейство, но под условие.

На базата на лична оценка означава при сключване на индвидуален договор със семейството и поставяне на конкретни условия, тоест, това, което се опитахме да направим с промяна в закона за семейните помощи за деца - получаваш семейна помощ под условие, каза Симеонова и допълни: „Ако детето ти ходи редовно на училище, ако то се имунизира, ако ти полагаш грижи и има добро качество на живот за това семейство. В противен случай нямаш право на тези помощи, тъй като ти не се показваш като добър родител. При такива условия, да, по-справедливо е там, където семейството се нуждае от по-голяма подкрепа, да я получава".

На въпрос дали има нужда от въвеждане на допълнителни условия за получаване на детските добавки Валентина Симеонова отговори, че по-скоро трябва да се търсят начини за подкрепа на семействата, живеещи в бедност, като се помага на родителите да придобият квалификация и започнат работа.