Тревненецът Ивайло Белев отново спечели  състезанието по twall®
Тревненецът Ивайло Белев отново спечели състезанието по twall® / личен архив

За трета поредна година Ивайло Белев от Трявна спечели състезанието по twall®, съревнование, в което се подлагат на изпитание бързината и реакциите. В първенството twall® Challenge 2012, провело се в Германия, участваха около 280 човека, сред които представители от близо 20 държави - Бразилия, България, Виетнам, Германия, Индия, Ирак, Иран, Испания, Италия, Китай, Литва, Молдова, Нидерландия, Русия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Чехия.

С невероятните 115 попадения Ивайло застана на върха в категория „Мъже", където се състезаваха 190 човека. На второ място се нареди германецът Кристиан Ретцер с блестящия резултат от 107 точки. Борбата за третото място бе наистина жестока - Себастиан Войгт, Кристиан Юнгхаус и Густаво Дос Сантос Роча завършиха с по 100 точни попадения. Допълнителните показатели обаче дадоха предимство на германеца Себастиан Войгт и му отредиха трета позиция в крайното класиране. Трябва да се отбележи и отличното представяне на още един българин - Йордан Йорданов от Търговище, който с впечатляващия резултат от 98 точки се класира 9-ти сред 190-те участници.

Тревненецът Ивайло Белев отново спечели  състезанието по twall®
netinfo

Титлата при жените заминава за Литва. Дайва Уогинтайте показа най-бързите реакции на интерактивната светлинна стена и резултатът от 100 попадения я направи недостижима за съперничките й. На второ и трето място се класираха съответно Клаудия Щайн (Германия) и Силвия Щраус (Германия), и двете с по 94 точки. Тази година за титлата при жените се бориха 88 участнички.

Официалното награждаване на най-добрите в twall® Challenge 2012 се проведе в края на миналата седмица в Германия, но победителите и в двете категории, Ивайло и Дайва, не можаха да присъстват на церемонията и ще получат наградите си на по-късен етап.

  

Ивайло Белев завоюва световната титла по twall® през 2010 година, оставяйки двама австрийци далеч след себе си. В последствие печели и най-големите twall® състезания през 2011 и 2012. Трикратният шампион по twall® е на 28 години и определя себе си като универсален състезател. Съревновава се в разнообразни области, като има зад гърба си 175 състезания и конкурси, 101 от тях шахматни. Завършил е Технически Университет - Габрово, специалност „Компютърни системи и технологии", а към момента следва магистратура в Германия. През 2006 става първенец в Националната студентска олимпиада по математика (технически специалности), а през 2007 печели Републиканската студентска олимпиада по физика.