Облагат 190 000 семейни фирми с още 300 лева осигуровки
Облагат 190 000 семейни фирми с още 300 лева осигуровки / Sofia Photo Agency
Захари Георгиев
60192
Захари Георгиев
  • Захари Георгиев

190 000 семейни фирми ще трябва да плащат по още около 300 лева месечни осигуровки от 1 януари, алармира депутатът от БСП Захари Георгиев. По думите му, след промени в Кодекса за социално осигуряване, управителите на фирми вече ще се облагат спрямо минималния праг за съответния бранш, без значение дали са самоосигуряващи се или имат договор.

Досега шефовете на фирми, които нямат т.нар. Договор за управление и контрол, се считаха за самоосигуряващи се лица и плащаха месечен данък от 124 лева, върху ставка 420 лева. Пенсионерите-управители на фирми, пък дължаха по 34 лева.

С промените в Кодекса за социално осигуряване вече и самоосигуряващите се шефове ще плащат средно по 300 лева осигуровки, твъдри Георгиев. Промените ще засегнат малките семейни компании. Депутатът даде за пример управител на таксиметрова фирма, който ще плаща допълнителни осигуровки от 224 лева на месец, шеф на малък търговски обект - 308 лева, а на хотел или ресторант - 279 лева. Законът вече е в сила и всеки счетоводител, който не се запознае с това, ще създаде сериозни проблеми на фирмите си, категоричен бе Захари Георгиев. Според него, с този данък хората масово ще започнат да работят в сивия сектор и облагаемите суми просто няма да се събират.