Започват Алековите дни в Свищов
Започват Алековите дни в Свищов / снимка: Община Свищов

С традиционните Алекови дни в Свищов ще бъде отбелязана 150-та годишнина от рождението на Алеко Константинов. Програмата започва днес от 10,30 ч., когато в Художествена галерия „Николай Павлович" ще бъдат обявени резултатите и наградени победителите от втория ученически конкурс за рисунка „Опознай родината, за да я обикнеш!" и за есе с теми: „Какво? Швейцария ли?!", „Пътят и пътуването" и „Духът на пътешественика". От 16.30 ч. пък ще бъде открита карикатурна изложба на Валери Лютов (София).

В салона на читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" от 18,00 ч. ще започне музикален калейдоскоп „Завръщане у дома". Концертът на видни изпълнители, свързани с града на Алеко, ще представи Анелия Дечева, Владко Радулов, Зорница Бегунова, Йосиф Радионов, Мира Искърова и Пламен Бейков. Входът е с покани, които могат да се получат от офиса на Международна фондация "Алеко Константинов" в звено "Култура".

На 11 януари програмата продължава с представянето на новия лауреат на международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко" - украинският писател Михайло Прудник. Пресконференцията е насрочена за 15.30 ч. в зала 18 на община Свищов. По-късно, от 17.00 ч., факелно шествие ще премине от къщата музей „Алеко Константинов" до паметника на Алеко в градската градина, където ще бъдат положени цветя на паметника на Щастливеца.

От 18.00 ч. в салона на читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови" ще започне тържествено честване на 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов. На церемонията ще бъде връчена наградата на лауреата на международния конкурс. Русенската опера ще изнесе благотворителен спектакъл на „Царицата на чардаша" от Имре Калман. Входът е с покани от цена 5 лв., за пенсионери - 3 лв. Набраните средства са за ремонтиране и възстановяване на старата чешма в двора на къщата музей „Алеко Константинов".

Алековите дни ще бъдат закрити на 13 януари (неделя) с представяне на ІІ-то издание на МФ „Алеко Константинов" с творби от  международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко". „На гости у Щастливеца" ще започне от 10.30 ч. в къщата музей „Алеко Константинов".