Хайдушко хоро на Богоявление в смолянското село Бостина
Хайдушко хоро на Богоявление в смолянското село Бостина / Ева Тошева

За първи път на Богоявление във водите на река Бяла в смолянското село Бостина се изви хайдушко хоро. Традицията възродиха  членовете на патриотичното сдружение „Родопски хайдути” . Младите  юнаци с родопски носии се хвърлиха в ледените води, за да извадят християнския символ за здраве и дълголетие.  Кръста, хвърлен от отец Васил Маджаров, първи извади Христо Гогов от Бостина . 22-годишният мъж участва в ритуала вече шести път, като в четири от тях  хваща Богоявленския кръст. Хайдушкото хоро озвучи   гайдарят на известната родопска певица Валя Балканска - Петър Янев.

Мъжете пристигнаха на реката с литийно шествие, предвождано от голям портрет на поета и революционер Христо Ботев, който е роден днес преди 165 години.

„ В Смолян това се прави за първи път от много години и нашето желание е да привлечем към инициативата  повече млади родопчани, които милеят за традициите и които ще изпълнят с празничност самия ден Богоявление”, заяви председателят на сдружението  Манол Ружинов. Родопските хайдути четири поредни години са участвали в ритуала на Богоявление в Калофер, който придоби известност благодарение на стотина мъже, които скачат за кръста с народни носии.

„Сега  възраждаме  тази традиция и в нашия родопски край, защото имаме богата история, с много обичаи, които сме длъжни да съхраним за бъдещите поколения”, каза Ружинов. Той добави, че в никакъв случай този ритуал не е копие на „мъжкото хоро“ в Калофер, защото в Родопите се играе „хайдушко хоро“.

В централната част на Смолян, край Спортната зала, Богоявленския кръст от ледените води на река Черна улови 16-годишният Николай Мишев от Смолян. В оспорваната надпревара се включиха близо 15 млади мъже.