Никой не е най-влиятелният човек на планетата
Никой не е най-влиятелният човек на планетата / снимки: Reuters
Никой не е най-влиятелният човек на планетата
60151
Никой не е най-влиятелният човек на планетата
  • Никой не е най-влиятелният човек на планетата

Владимир Путин е избран за най-влиятелния човек на планетата от американското списание Foreign Policy ("Външна политика"). Всъщност руският президент е на второ място в класацията, като авторите са решили да оставят челната позиция празна. Според преценката на влиятелното политическо издание "в свят, в който няма суперсили, всички страни чакат някой друг да поеме инициативата и отговорността в най-трудните и опасни предизвикателства в световен мащаб". Всичките лидери в списъка от Путин надолу, обясняват редакторите, са твърде заети с проблемите на местно и регионално ниво, за да могат или дори да желаят да се заемат с увеличаващия се брой международни проблеми.

Въпреки че Русия не притежава мощта на бившия Съветски съюз и въпреки спадащата популярност на руския президент, Владимир Путин продължава да бъде най-влиятелният човек на национално и регионално ниво в света, обясняват от Foreign Policy: "С поглед към бъдещето през 2013 година ние се надяваме на положителни промени, в които личните ни планове са неделими от тези на Русия. Защото само заедно ние, руският народ, можем със самочувствие да се движим напред и да се справяме с предизвикателствата, така че да построим силна, сполучлива нация и модерно, преуспяващо и свободно общество."

Никой не е найвлиятелният човек на планетата
netinfo

За разлика от другото влиятелно издание Forbes, което в своя класация преди няколко месеца посочи Барак Обама (на снимката) за най-влиятелния човек в света, настоящият брой на Foreign Policy сложи американския президент едва на пето място. Над него, на четвърто място е германският канцлер Ангела Меркел, която е описана като "лепилото, което запазва единността на Европа". Над нея пък се намира шефът на американския Федерален резерв Бен Бернанке. Според Foreign Policy Бернанке е човекът, задължен да стабилизира американската икономика - най-голямата в света и съответно ключова за стабилността на глобалните пазари. От значение е преценката на анализаторите, че ръководителят на американската икономика е с цели две места по-високо, отколкото президентът. Това сочи, че според тях влиянието на световните политици постепенно се понижава в полза на икономистите. Дори в обяснението им за високата позиция на Меркел, авторите посочват по-скоро икономическите й постижения през годината, отколкото политическите.

На шесто място пък е председателят на Европейската централна банка Марио Драги, а встъпващият в длъжност китайски президент Си Дзинпин е едва на седмо място. Останалите три места в топ 10 се запълват от иранския аятолах Али Хаменей, шефа на Международния валутен фонд Кристин Лагард (на снимката) и саудитския крал Абдула. Както обясняват авторите, всичките места са запълнени от силни регионални лидери и шефове на организации, за разлика от миналогодишната класация на „Форбс", в чието топ 10 влязоха и лидери от други сфери, като основателят на „Майкрософт" Бил Гейтс и папа Бенедикт XVI.

Никой не е найвлиятелният човек на планетата
netinfo

Фактът, че лидерите на Китай, Америка и Русия заемат седмо, пето и второ място сочи към постепенно понижаващото се влияние на бившите суперсили. Празното първо място се дължи на сформиращия се нов строй в световната геополитика наречен "Г-Нула" (G-Zero). Идеята за подобна ситуация, която не съдържа нито една велика сила, се роди през изминалата година. Политолозите, измислили понятието за G-0 твърдят, че съществуващите структури като G-7, G-8 и G-20 са неадекватни за да опишат настоящата световна ситуация, в която се е създал световен геополитически вакуум.