Двойно са се увеличили жените, потърсили помощ при домашно насилие
Двойно са се увеличили жените, потърсили помощ при домашно насилие / netinfo

Жените, потърсили помощ при домашно насилие, в Кърджалийска област са се увеличили двойно спрямо 2011 година, съобщи координаторът на мобилния специализиран кабинет за защита на жени, подложени на домашен тормоз, Камелия Чолакова. Като драстичен случай на домашно насилие тя открои побой над жена, завършил със счупване на гръбначния й прешлен, свидетел на който е станало 4-годишното дете в семейството.

Според нея увеличението на жените, потърсили помощ при домашно насилие в мобилния кабинет, се дължи на по-добрата им информираност за правата им по Закона за домашното насилие. Чолакова вметна, че освен 85-те жени преминали през 2012 година през кабинета, консултации са потърсили и петима мъже. Според нея в 70 на сто от случаите има развитие по посока разрешаване на конфликтите, но в около 20 на сто от тях процедурите са били прекратени по искане на пострадалите.

„Жените се отказват, заради позицията на мъжете да се извиняват и най-вече заради страха, че няма да се справят сами", каза Камелия Чолакова.

През 2012г.са зачестили оплакванията и от насилие над родителите от страна на пълнолетните им деца, най-вече за пари и между наследници - между братя и сестри. „В този смисъл освен с полиция, през годината предвиждаме и съвместна работа на кабинета с Детска педагогическа стая и Агенцията за закрила на детето", каза още Чолакова.