Не е оказван натиск на заместник аграрния министър за сделката за дюните
Не е оказван натиск на заместник аграрния министър за сделката за дюните / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Не е оказван натиск на заместник аграрния министър за сделката за дюните
60087
Не е оказван натиск на заместник аграрния министър за сделката за дюните
  • Не е оказван натиск на заместник аграрния министър за сделката за дюните

„Подписвам, защото ми се носи за подпис. Не е оказван натиск върху мен, за да подпиша договора за дюните край Несебър", обясни заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова. Именно тя е сложила подписа си върху станалия скандален през последните дни казус с имота край морето. Боянова обясни, че се е подписала, защото министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е бил в командировка в Брюксел.

Преди дни бившият шеф на Природен парк „Витоша" и природозащитник Тома Белев алармира в социалната мрежа Фейсбук, че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала близо до Несебър. Теренът е част от дюните в защитена зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000. Според Белев държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните в края на 2012 година. Става въпрос за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър, които са продадени на цена под данъчна оценка от земеделското министерство. Само за ден теренът е продаден на цена близо шест пъти по-висока от първоначалната. Боянова уточни, че няма как да проверява всеки един документ, който подписва.

Нямам някакво специално отношение към тези преписка, тя е част от всички преписки, които подписвам

- зам.-министърът на земеделието Боянова

Тя увери, че не е оказван натиск върху нея да подпише сделката с продажбата на 29 декара пясъчни дюни край Несебър. „Аз съм замествала министъра. На мен ми се носят за подпис. Когато идва при мен някаква документация, окомплектована и така нататък, аз ги преглеждам. Ако ми направи нещо впечатление, правя го и така нататък. Аз подписвам, защото на мен ми се носи за подпис като министър. Ако ми направи на мен лично нещо впечатление... Горският ресор не е при мен, аз не изследвам всички преписки, както се досещате, и подписвам не само горски, подписвам всички други, освен в моя си ресор", каза Боянова.

Тя допълни, че няма специално отношение към преписката. „Нямам някакво специално отношение към тези преписка, тя е част от всички преписки, които подписвам. Аз подписвам много преписки наистина", каза още зам.-министърът.

Към момента от ДНСК е разпоредила спиране на всякакви строителни дейности в обекта край Несебър. Утре се очаква междуведомствената комисия, която се занимава със случая с участието на представители на земеделското министерство и министерството на регионалното развитие, да се срещне с екоорганизации, за да се взема решение има ли нарушения на българското законодателство.

Боянова отчете и напредъка на България по усвояването на европейски средства по Програмата за развитие на селските райони. На този етап е сигурно, че страната ни ще загуби 51 милиона евро по програмата. Загубата идва заради слабия интерес на земеделските производители по т. нар. „зелени мерки" и агроекологични плащания. С около толкова ще бъде намален и бюджетът на програмата за следващия програмен период.