Губим 51 млн. евро по Програмата за селските райони
Губим 51 млн. евро по Програмата за селските райони / снимка: Sofia Photo Agency, архив

51 млн. евро са неусвоените средства по Програма за развитие на селските райони, изпълнявана от Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ). Те са от бюджет 2010, който се разплаща през 2012 година. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов, предаде Агенция „Фокус". Формулата, по която се изплащат средствата по договорите с бенефициентите, е n+2, или две години след определяне на бюджета.

Порожанов обясни, че бюджетът на ДФЗ, определен през 2010 година по Програмата за развитие на селските райони, е на обща стойност 432 млн. евро. Към началото на 2013 година разплатените суми са около 381 млн. евро, следователно неусвоените средства от бюджета са 51 млн. евро или 88% усвояване по програмата.

Като причина за неусвоените суми Румен Порожанов посочи ос 2, която включва агроекологичните и горските мерки или т.нар. „зелени мерки". Друг проблем на Програмата за развитие на селските райони е забавянето с две години на започването на програмата. Основната цел на фонда е да намали възможно най-много загубите по програмата. Изпълнителният директор на ДФЗ посочи, че през изминалата година са сключени договори с бенефициенти по програмата за развитие на селските райони за около 800 млн. евро.

Порожанов определи 2012 година като успешна за програмата по отношение на разплащанията.