Президентството отказа да помилва Йордан Опиц
Президентството отказа да помилва Йордан Опиц / снимка: БГНЕС
Президентството отказа да помилва Йордан Опиц
60083
Президентството отказа да помилва Йордан Опиц
  • Президентството отказа да помилва Йордан Опиц

Президентството е отказало да помилва иконописеца Йордан Опиц. В писмо, подписано от председателя на Комисията по помилването при президента, се посочва, че "молбата за помилване на Йордан Опиц е разгледана и не са намерени основания за помилване", потвърдиха за Дарик от президентството.

Документът е получил заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който преди 3 месеца изпрати молба до президента Росен Плевнелиев, от името на партията, да се намеси по случая на Опиц и иконописецът да бъде помилван. Пет години затвор за Йордан Опиц постановиха съдиите от Върховния касационен съд заради това, че на 5 февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно 25-годишния Мариан Янчев.

Мотив на ВМРО за искането са масовите кражби и битови престъпления в България, неадекватната реакция на полицията и както е в случая с Опиц, необходимостта от неизбежна самоотбрана. Това заяви за Дарик зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки. "Когато стана известен на обществото, случаят с Йордан Опиц се оказа, че има вече влязло в сила решение на Върховния касационен съд, т.е всички съдилища на Република България се бяха произнесли и тъй като нашето убеждение е, че присъдата, издадена на Опиц не е съобразена с обществените настроения и обществената опасност на деянието, предизвикало неговата реакция - системни кражби, тормоз, липса на сигурност по улиците на София, изобщо на българските градове".

На 5 февруари 2007 г. Йордан Опиц застреля Мариан Янчев. В обвинителния акт срещу иконописеца се твърди, че няма категорични доказателства, че Мариян и приятелят му Виктор са влезли във входа на блока на Опиц на улица "Чаталджа", за да крадат. Доказано е също, че не става въпрос за неизбежна самоотбрана от страна Опиц, а за убийство.

От ВМРО смятат чрез обществен натиск да продължат да отстояват позицията си относно помилването на Опиц, обясни Джамбазки. "По наше мнение възможностите в правораздавателната ни система са напълно изчерпани, след като са минали и трите инстанции на съдебния процес, след като президентът е отказал помилване. На нас ни остава единствено обществен натиск, който обаче има пожелателно наклонение към президента на държавата".