България губи първа крупна сума от ЕС
България губи първа крупна сума от ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България губи първата крупна сума по линия на европейското финансиране заради бавно усвояване на средствата, пише в. „Сега”. Близо 200 млн. евро няма да достигнат до земеделците заради мудно вървящи процедури и липса на интерес към отделни мерки по програмата за развитие на селските райони. Сериозен риск от загуба на средства има през 2013 г., показват последните актуални данни на екипа на министър Томислав Дончев за очакваното изпълнение на оперативните програми към 31 декември 2012 г.

Според изпратените към ЕК прогнозни данни общият размер на усвоените евросредства по програмата за развитие на селските райони от 2007 до края на 2012 г. ще стигне 1,177 млрд. евро (прогнозата не включва единствено направените разплащания в последния работен ден - 28 декември). В същото време определеният за този период лимит за усвояване на средства е 1,411 млрд. евро, или с 234 млн. евро повече. Неусвоените пари се губят, а това намалява и общия дял на европейско финансиране, което страната получава срещу плащаната ежегодно вноска за членство в ЕС.

За загуба на средства с неохота признават и от земеделското министерство. Дни преди приключването на годината от ведомството заявиха пред „Сега”, че не могат да се ангажират с конкретни прогнози, защото картината е динамична. Оттам обаче обявиха, че одобрените до края на ноември разходи по програмата възлизат на 932 млн. евро, а през декември се очаква да бъдат разплатени други 296 млн. евро, или общо 1,23 млрд. евро. И тази сума е под минимума, поставен от ЕК. Лимитите в усвояването на евросредствата са свързани с правилото, че парите могат да се усвояват в срок от две години след отпускането им (правилото n+2), за да не се загубят.

Провалът по традиция бе прехвърлен от земеделското министерство на предишните управляващи. От агроведомството признават, че има сериозен проблем с усвояването на средства по агроекологични мерки, насочени към опазване на околната среда, но считат, че той се дължи на изоставане от страна на предходното правителство.

„Към момента всички допустими заявления за подпомагане по този приоритет са подпомогнати. Този факт, както и късното стартиране на програмата и забавянето в разглеждането на проекти през 2008 г. и 2009 г. обуславят риска от отчисление на средства”, коментираха от земеделското министерство. В същото време проблемите с тези мерки не бяха тайна и през 2011 г., когато България се размина на косъм със загубата на други 180 млн. евро. За да представи парите като усвоени в рамките на 2011 г., правителството в последния момент ги пренасочи към нов гаранционен фонд за отпускане на нисколихвени кредити, който дълго време не заработи.

2013 г. ще бъде много рискова и за останалите оперативни програми. Най-реална е опасността от загуба на средства по ОП „Околна среда”, където проектите са големи и тежки, а постигнатите от началото на програмния период до края на 2012 г. нива на усвояване са ниски. Темпото ще трябва да бъде ускорено рязко и по програмата за развитие на човешките ресурси. С най-добро изпълнение и дори преизпълнение през 2012 г. е ОП „Транспорт”, в която попада и строителството на магистралите. Наред с високите лимити тази година страната трябва да се договаря и за финансирането за следващия програмен период, като крайните срокове ще съвпаднат с подготовката за изборите.