И Жан Мишел Жар бяга от Франция
И Жан Мишел Жар бяга от Франция / снимка: БГНЕС, архив

Френският композитор на електронна музика Жан Мишел Жар водел преговори в последните месеци с представители на британското правителство да установи бизнеса си в Лондон, потвърдиха от канцеларията на британския премиер.

Френският Конституционен съд отмени предлагания 75-процентен данък върху приходите над един милион евро годишно, който накара най-голямата кино звезда в страната Жерар Депардийо да се премести в Белгия. „Жан-Мишел Жар посети Даунинг Стрийт и се срещна с представители на „Тек Сити”, медийния и технологичен квартал на Лондон”, съобщи говорител на премиера Дейвид Камерън.

„Все повече бизнесмени и предприемачи от цял свят искат да станат част от технологичния квартал в източен Лондон и ние имаме желание това да продължи”, допълни той. 64-годишният Жар, който е пионер в електронната музика и е известен със зрелищните си концерти и с хитови албуми като „Oxygene” (1976) и „Equinoxe” (1978), е собственик на компанията „Жар Текнолъджис”, произвеждаща продукти като AeroPad One, док станция и спийкър за iPod-и, iPad-и и iPhone-и, пише БГНЕС.

Данъкът от 75% беше едно от основните обещания в предизборната кампания на френския президент Франсоа Оланд, който победи през май 2012 г. Никола Саркози на президентските избори. Той разгневи бизнес лидерите в страната и накара някои заможни френски граждани да потърсят убежище в чужбина.