Близките на убития от Опиц продължават борбата за присъденото обезщетение
Близките на убития от Опиц продължават борбата за присъденото обезщетение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Близките на убития от Опиц продължават борбата за присъденото обезщетение
60063
Близките на убития от Опиц продължават борбата за присъденото обезщетение
  • Близките на убития от Опиц продължават борбата за присъденото обезщетение

Ще продължим да се борим близките на Мариан Янчев, който бе  убит от иконописеца Йордан Опиц, да получат присъденото им обезщетение. Това заяви пред Дарик защитникът на майката на убития младеж адвокат Марин Марковски.

Преди време стана ясно, че близките няма да получат кръвнина, тъй като около шест месеца след престъплението, за което е осъден, Опиц е ипотекирал имуществото си. Парите от ипотеките, които са направени при един и същ нотариус, той е прехвърлил на сина си - Борис.

„Въпросът за обезщетението е много важен, технически правен въпрос. В България тези, които извършват престъпления и след това трябва да плащат, обикновено са бедни хора. Когато един беден човек направи престъпление, те от него не могат да вземат нищо, на босия не можеш да му вземеш цървулите. Тук не е въпросът в парите, а в това, че текстовете на закона не бива да дават възможност на извършилите престъпление след това да си прехвърлят имотите. Има такива механизми на прехвърляне”, обясни Марин Марковски.

„Съветвам пострадалите от престъпление да ангажират добър адвокат, има възможност веднага след повдигане на обвинението да се блокира имота и след това пострадалия да се удовлетвори с обезщетението, което му се присъжда. Втори въпрос е доколко държавата не следва да поеме част от това обезщетение, защото с начина си на организация е допуснала човек да прави престъпление. Но пострадалите все пак трябва да бъдат компенсирани, въпреки че смъртта и болката не се компенсират”, коментира още адвокат Марковски.

Пет години затвор за иконописецът Йордан Опиц постановиха съдиите от Върховния касационен съд, заради това, че на 5 февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно 25-годишния Мариан Янчев.

Прочетете цялото интервю ТУК