Цецка Цачева блокира пътя с банскалии
Цецка Цачева блокира пътя с банскалии / пресцентър Банско

За пореден път днес блокираха пътя към Банско с искане за втори кабинков лифт и нови писти в Пирин.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също се включи в протеста на банскалии. На пътя излезе и депутатът от ГЕРБ, бивш кмет на Разлог, Любен Татарски.

Преди блокадата парламентарният шеф Цачева, която е на почивка в Банско, проведе лична среща с кмета на града Георги Икономов, съобщиха от общинския пресцентър.

Градоначалникът Икономов обсъдил с Цачева исканията на Инициативния граждански комитет проект за доизграждане на ски зоната над Банско, модернизирането на стари писти в Пирин и поставянето на втори лифт.

"Срещнах се с членовете на Инициативния комитет и съм тук, за да подкрепя славата на Банско - европейска и световна, което е възможно, ако тези справедливи искания се изпълнят. Хареса ми логото на протеста "Да отворим пътя към планината". Аз съм убедена, че можем да живеем в хармония с природата, като се ползваме от нея и трябва да дадем шанс на този благословен край", каза пред протестиращите председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

"Пирин е на всички, но ние трябва да използваме този природен дар, който да работи за нас, за хората. Защото, приятели,  какво е една планина, какво е един природен кът, ако ги няма хората. Хората са тези, които правят един край проспериращ, които дават неповторимата атмосфера, които разнасят тази атмосфера навсякъде из нашата страна, далече извън пределите на България. Аз вярвам във вашите справедливи желания. Ще предам емоцията и настроението от този ваш мирен протест на колегите от Народното събрание и ще съдействам исканията ви да бъдат чути и реализирани", обеща Цецка Цачева.

"Думата имат законите и продължаваме със стачните действия до решение на МС”, каза кметът на община Банско Георги Икономов. Протестиращите затвориха входа към Банско точно в 16.00 часа. Кметът Икономов поведе македонско хоро, на него се хвана и парламентарният шеф.



На 28 декември 1000 банскалии и гости на града блокираха за половин час пътя към курортния град. Протестът бе воден от кмета на Банско Георги Икономов и от председателя на гражданския комитет Малин Бистрин. Те издигнаха лозунги рещу "зеления рекет”. На блокадата дойде заместник-мънистърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.