Съюзът на съдиите иска проверка на указа за назначаването на Цацаров
Съюзът на съдиите иска проверка на указа за назначаването на Цацаров / Sofia Photo Agency, архив

Съюзът на съдиите поиска Конституционният съд да провери указа на президента Росен Плевнелиев, с който се назначава новият главен прокурор Сотир Цацаров. Според съюза изборът и назначаването на Цацаров са били противоконституционни, защото не е спазен законът, който гласи, че всички кандидати за поста трябва да бъдат подложени на тайно гласуване.

Миналата седмица единственият гласуван беше Цацаров и тъй като той събра одобрението на 2/3 от членовете на Висшия съдебен съвет, останалите двама претенденти не разбраха каква подкрепа получават. Съюзът на съдиите посочва, че виновен за това е основно правосъдният министър Диана Ковачева, която председателства заседанието и именно с нейно решение на гласуване беше подложен само Цацаров. Ден след това президентът подписа указа за неговото назначаване и с това си действие той е признал нарушението на върховния закон, твърдят още от Съюза на съдиите.

Междувременно Съюзът на юристите в България обяви, че ще извърши обстоен анализ на проведените избори за членове на Висшия съдебен съвет и конституционни съдии от парламентарната квота, както и за главен прокурор. Анализът ще бъде направен съвместно с други правни неправителствени организации и ще има за цел да предложи решения за допуснатите слабости по отношение на непрозрачните процедури, посочват още от Съюза на юристите.

Изследването ще съдържа и предложения за конституционни и законови промени, които при добросъвестна практика биха осигурили ефективност на изборните процедури, както и легитимност на изборния резултат. Резултатите ще бъдат изпратени и до Европейската комисия.