Земеделци от с.Фурен молят за помощ
Земеделци от с.Фурен молят за помощ / Дарик Враца
Земеделци от с.Фурен молят за помощ
60037
Земеделци от с.Фурен молят за помощ
  • Земеделци от с.Фурен молят за помощ

Земеделски производители от с.Фурен се оплакаха от проблеми при разпределението на обработваемата земя на селото. Въпреки, че сроковете за засяване на пшеницата и ечемика вече са минали, от Областната дирекция „Земеделие" Враца все още не са издали заповед за разпределението на земята между земеделските производители. по принцип земята се разпределя със споразумение между самите производители, но при липса на такова се издава заповед за служебно разпределение.  

Мирослав Красимиров - производител по програмата „Млад фермер" и Костадин Тодоров обясниха, че законът изисква подобно разпределение да се направи до 1 октомври, като до 30 октомври е нормално да се засее пшеницата и ечемика. До 21 декември подобна заповед няма, заявиха двамата фермери. В селото земята се обработва от около 20 фермери и всички, с изключение на най-крупния земеделец, който обработва 6 хил. дка земя, са пропуснали сроковете. „Това се случва вече трета година. Аз вече трябваше да съм засял 250 декара пшеница, а не съм. Като ме проверят ще трябва да връщам тези пари от програмата „Млад фермер" без да съм виновен. Ние не искаме друго освен да се спази закона. Ако може...", обясни М.Красимиров.

До този момент земеделците от селото са търсили помощ от Фонд „Земеделие", писали са писмо до Министерството на земеделието за среща, но съдействие няма. Според тях това не единствения случай в района, идентично е положението и в с.Пудрия.

Според земеделците, въпреки липсата на заповед, големият арендатор в селото Александър Рангелов вече е обработил и засял масивите, които сам си е избрал. Останалата земя ще се разпредели на останалите, без значение дали това е законно или не.

До този момент не сме намерили представител на Областна дирекция „Земеделие" за коментар.