Баща: Държавата да помага на семействата с деца с увреждания
Баща: Държавата да помага на семействата с деца с увреждания / снимка: DarikNews.bg
Медик: Държавата да промени отношението си към семействата с деца с увреждания
60029
Медик: Държавата да промени отношението си към семействата с деца с увреждания
  • Медик: Държавата да промени отношението си към семействата с деца с увреждания

Държавата да промени отношението си към семействата, които сами се грижат за деца с увреждания, апелира великотърновският медик д-р Любомир Василев. Вече 15 години и половина той и съпругата му отглеждат вкъщи своя син Иван, който страда от детска церебрална парализа, придружена с епилептични пристъпи.

6000 лева е годишната издръжка на дете, изоставено в дом. В същото време за дете с увреждания, чиито родители са имали смелостта и отговорността за него, държавата отпуска около 3600 лв. за една година плюс два чифта ортопедични обувки. Ако има късмет, майката може да стане личен асистент, но програмите и местата за тях са ограничени. Ако бъде одобрена, получава още около 2000 лева. Месечната издръжка на едно дете с детска церебрална парализа, както е Иван например, излиза около 5000 лева, колкото дава държавата за цяла година, разказа д-р Василев. Според него над 20 000 семейства у нас отглеждат деца с неврологична патология на възраст до 18 години.

"Вместо да подпомага отговорните родители, държавата отпуска нищожни средства на техните семейства или ги откъсва от света, оставяйки ги да гаснат бавно в някой дом", коментира Любомир Василев: „Не е никак лесно, освен да полагаш физически грижи за такова дете, да осигуряваш този бюджет, за който аз ви споделям. Ако можехме да работим нормално като лекари, е лесно. В нашата ситуация, ние сме пренагласили нашия живот спрямо нуждите на детето. То затова е живо и здраво. Като ми се усмихне вечер и ме погледне в очи, това ми е достатъчно. Но има деца в същото положение на родители с по-нисък стандарт на живот и интелект. Много ми е мъчно, но много дечица вече не са между живите точно поради тази причина".

Д-р Василев благодари специално на учениците от Езикова гимназия във Велико Търново, които организираха благотворителен концерт и базар, като събраха 2202 лева за подпомагане лечението на сина му Иван. По думите му обаче държавата не трябва да се крие зад такива прояви, както и зад „Българската Коледа", а сама трябва да се погрижи за страдащите деца и родители. И е крайно време според него да спре облагането с ДДС на дарителските кампании, както и последващото купуване на апаратура със събраните средства.

Други новини от Велико Търново