Тонев: В България има много завистливи хорица, Секторите А и Б ще струват 16-20 милиона
Тонев: В България има много завистливи хорица, Секторите А и Б ще струват 16-20 милиона / Gong.bg

Изпълнителният директор на Левски Иво Тонев обяви сумата, която ще е необходима на клуба, за да бъдат изцяло реконструиране Секторите А и Б на стадион „Георги Аспарухов“. Средствата за първия етап от изграждането са между 16 и 20 милиона лева. Иво Тонев обяви, че към момента не се обмисля смяна на името на съоръжението.

По време на специална пресконференция бяха показани макети и компютърна визуализация на стадиона след неговата цялостна реконструкция.

„Постарахме се заедно с екипа на г-н Пантелеев в кратки срокове да направим презентация на това, върху което работим от много време. Предстои практически изграждането на нов стадион, не може да се говори само за реконструкция. Между 25 и 30 януари ще бъде взривен Сектор А. През юни ще бъде взривен Сектор Б. Захващаме се с нещо много сериозно. Един мащабен проект, труден за изпълнение като цяло. Надяваме се, че когато бъде завършен, всички да се гордеят с него, всички фенове на Левски“, започна Иво Тонев.

„Преди една година започнахме да говорим за нов стадион. Приблизителна оценка не може да бъде точна. Първият етап до 2014, за А и Б сектор, ще бъде между 16-20 милиона лева. Сумата за втория етап зависи от това, какво ще поискаме под трибуните, а това ще оскъпи проекта. За Сектор Г в момента не мислим, за да можем да успеем с първите два етапа. Желанието ни е през 2014/2015 да играем на този стадион. Да се върнем тук за 100-годишнината“, допълни изпълнителният директор на Левски.

„В момента водя разговори с две строителни фирми, преди да се спрем на една от тях. Става въпрос за страшно много работа, която трябва да бъде свършена за 14 месеца. Стана ясно, че през май месец няма да можем да играем на Националния стадион, когато имаме три много важни домакински мача. Затова се надяваме, че ще можем да се върнем още тогава. Нямаме никакво време, а искаме да направим нещо голямо“, уточни Тонев.

„Имаше много провокации и подмятания, за името на стадиона, за строежа. Злонамерени хорица в България винаги е имало и ще има. Факт е, че Левски ще има стадион. Всяко казано нещо се случва. Най-великата публика заслужава да има този стадион.“

„Миналата година имаше чужда компания, която се отказа поради финансовата криза, но ние намерихме начин да си построим стадиона сами. За да няма спекулации, към днешна дата не стои по никакъв начин смяната на името на стадиона.“

„Изкуственият терен, вероятно лятото, ще започне и неговата подмяна. Готов ни е проектът за новите съблекални за ДЮШ. Това е също толкова важно. ДЮШ ще разполага с достатъчно на брой съблекални, ще има много добри условия за работа. На есен теренът на изкуственото игрище ще бъде готов. Ще има козирка и над малките трибуни. Водим разговори с МВР за стадион „Раковски“, да подновим изцяло тревния терен, по подобие на тези тук, за да се създадат условия за тренировки и там, за ДЮШ. За да може в центъра на терена да има място, където да се събират наши деца. Имам изискване за подобряване на селекцията на Левски в ДЮШ“, допълни Иво Тонев по отношение на условията за младите футболисти в школата.

„Ако не вярвах, че можем да го завършим този проект, за какво съм се захванал. Или защо ми трябваше на баир лозе, както се казва? Захванал съм се с този проект, а който не иска да си стои вкъщи. Ако имаме някакви притеснения в момента, те не са от финансово естество. В много кратък период трябва да се извадят всички документи. Имаме чисто документално да подготвим много неща и се надявам да се справим бързо с бюрокрацията.“

„Говорили сме за мрежа, да (мрежа между трибуните и терена – бел. ред.). От друга страна аз мисля, че нашата публика показа, че е достатъчно интелигентна и когато видят стадиона ще го пазят и ще подкрепят отбора си. Предвиждаме седалки, такива, каквито има в момента. Спазваме всички специфични изисквания“, завърши Иво Тонев.