Портних: Очаква ни финансово стабилна и по-добра 2013-та година
Портних: Очаква ни финансово стабилна и по-добра 2013-та година / netinfo
Портних: Очаква ни финансово стабилна и по-добра 2013-та година
60025
Портних: Очаква ни финансово стабилна и по-добра 2013-та година
  • Портних: Очаква ни финансово стабилна и по-добра 2013-та година

През следващата година Варна ще разполага с повече средства, които гарантират финансовата стабилност на общината. Тази увереност изрази в интервю за Дарик Варна председателят на общинската финансова комисия Иван Портних, който е и областен лидер на ГЕРБ.

„Обявената макрорамка на бюджета за 2013-та година е около 198 млн. лв., това е значително увеличение спрямо миналогодишния бюджет. Приоритетите, които ще бъдат заложени, а ние ще направим всичко възможно това да се случи, са отново в сферата на образованието, където средствата, предвидени за следващата година, са 74 млн. лв. В бюджета е заложено до голяма степен решаването на проблема с местата в детските градини – ще бъдат разкрити около 960 нови места през следващата година. Напомням само, че тук и правителството оказа сериозна помощ, като задели за тази цел 4 млн. лв., успоредно с още 1 млн.лв. за изграждането на нова спортна зала в СОУ „Елин Пелин”. Естествено, другият приоритет е здравеопазването, където са предвидени 14 млн. лв. с увеличение от 120 000 лв. спрямо миналата година. И, разбира се, социалната програма на Община Варна, която трябва да се развива, за да могат повече варненци да се ползват от социалните услуги в града. Около 500 000 е увеличението в социалните дейности спрямо 2012 г. Основен акцент в бюджета е това, че той гарантира финансов стабилитет на Общината, рестриктивен е по отношение на разходите, реалистичен по отношение на приходите. Тук трябва да се отбележи, че местните данъци и такси няма да се увеличават, варненци трябва да са спокойни, че увеличение на такса смет няма да има.

12 млн. лв. повече са предвидени за инфраструктура. Чакаме и помощ от правителството за решаване на най-големия проблем за Варна – състоянието на пътната мрежа.

Добрите новини за Варна от края на тази година са отпуснатите средства от държавата, съобщи още Иван Портних.

„Правителството отпусна 650 000 на МБАЛ „Св. Анна”, като 500 000 от тях са за закупуването на нова рентгеноскопична апаратура, а останалите са за ремонтни дейности в болницата. Освен това бяха отпуснати 430 000 лв. за ремонтни дейности в три професионални гимназии във Варна – Механотехникума, Професионалната техническа гимназия и Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров”.
Всичко това се случи с активното участие на депутатите, на Областна управа, с активни разговори със съответните министерства, и аз се радвам на това, че правителството подкрепи решаването на тези належащи проблеми. На последния Министерски съвет бе решен и въпросът със смяната на статута на терени, които бяха предоставени за нуждите на Икономическия университет за изграждането на студентски общежития, което е крачка в превръщането на Варна в един регионален университетски център.
След решаването на въпроса със собствеността университетът вече има готовност, така че през следващата година ще започне процесът по изграждането на тези общежития.”

Равносметката на областния председател на ГЕРБ за изминалата година:

Като цяло годината мина в условията на финансова криза, която засегна не само България, но и целия свят. Въпреки това финансовата стабилност на Община Варна беше запазена. Радвам се, че година след приемането на бюджета за 2012-та, който предизвика много дискусии, беше наречен „бюджет на упадъка”, Общината все пак изпълни основните си функции в сферите на образованието и здравеопазването, в сферата на уникалната си социална политика, която е еталон за всички останали общини в България. Най-вече се запази оценката на рейтинговите агенции за финансовата стабилност и годината приключи даже и с ръст на бюджетната рамка с около 4,5 млн. лв., което показва, че икономиката на Община Варна дори и в тези трудни времена е достатъчно стабилна.

Цялото интервю с Иван Портних е в звуковия файл.