Израел изгражда нова стена по 90-километровата си граница със Сирия
Израел изгражда нова стена по 90-километровата си граница със Сирия / снимка: Reuters, архив

Израел изгражда нова и по-укрепена стена по 90-километровата си граница със Сирия, подготвяйки се за нестабилността в съседната страна след очакваното падане на президента Башар Асад, съобщи ДПА, като се позовава на израелски военни източници.

Новата стена ще подсили съществуващите ограждения по границата между Израел и контролираната от Сирия част от Голанските възвишения, заявил майор Арие Шаликар, който описал проекта като "превантивна мярка". Съоръжението ще включва камери и ровове, добавил той.

Израелската телевизия Канал 2 съобщи, че строителните работи, започнали преди около година, се извършват с необичайно бързо темпо, с цел обектът да бъде завършен до няколко месеца. Очаква се новото съоръжение да наподобява системата, която Израел изгради по границата си с Египет, предава БТА.

"Реалността в Сирия вече не е каквато беше преди 5 или 10 години. Ясно е, че реалността ще се промени по един или друг начин, но каквото и да се случи, нищо няма да е като преди", отбелязал израелският офицер.