Хижа „Самоковището” е новата туристическа дестинация в региона на Дупница
Хижа „Самоковището” е новата туристическа дестинация в региона на Дупница / netinfo

Хижа Самоковището е новата туристическа дестинация в региона на Дупница
netinfo

Хижа „Самоковището" е новата туристическа дестинация в региона на Дупница

 

Община Дупница завършва Проекта „Нови туристически предизвикателства в Дупница - Враня Регион - Път към ново бъдеще", община Дупница реализира по програма Транс-гранично сътрудничество България - Сърбия. Като основна дейност по този проект бе залегнало реконструкцията на изоставена хижа Самоковището. Хижата се намира в края на екопътя село Бистрица - Орлови скали - Вятърни скали - Бистришки водопад - Екодом Самоковището, който е алтернативен маршрут до "Седемте рилски езера. Старата хижа, днес изглежда като модерно туристическо съоръжение, в което всеки турист може да открие подслон, удобства, както и всякаква информация. Екодомът може да се използва и за провеждане на различни събития и обучения, с цел информиране на лица и групи за възможностите за провеждане на туризъм в региона и опазването на околната среда.

В хижа Самоковището е създадена специална сензорна зала. Модерната техника там, позволява интерактивен подход за представяне на красотата на природата и биологичното разнообразие на Рила планина. Всеки посетител има възможност да разглеждат и да различи звуците на животни, мирис и да разпознае различни билки и растения. В същата специално създадена по проекта „Нови туристически предизвикателства в Дупница - Враня Регион - Път към ново бъдеще" зала ще бъдат правени и видео и симулации на екотурове, които ще се представят на хора, които не са в състояние да изкачват планината и да се насладят на красотата на природата.

Околността на хижата е особено космополитно място. Стара легенда разказва, че по целия път до хижата, който сега е облагороден и реконструиран, за да бъде атрактивен за практикуване на планински екотуризъм, камъните са били вадени и използвани за направи на пътни павета за големи инфраструктурни проекти в страната. Стигайки до екодом Самоковището всеки турист ще се наслади на огромен планински хълм, който е образуван от скални образувания, за които има изследвания, че са морени. Хижата ще разполага и с възможности за пренощуване за малки групи туристи и природолюбители.