Започва информационната кампания за референдума
Започва информационната кампания за референдума / Sofia Photo Agency, архив
Започва кампанията за референдума
60011
Започва кампанията за референдума
Започва кампанията за референдума
  • Започва кампанията за референдума
  • Започва кампанията за референдума

От днес започва информационната кампания за първия у нас след демократичните промени национален референдум. Той ще се състои на 27 януари догодина. Тогава всички, имащи право на глас, ще могат да изразят позицията си "за" или "против" развитието на ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала.

Инициативните комитети, подкрепящи и двете позиции, представиха аргументите си. БСП, с чиито подписи бе иницииран референдумът, пуснаха документален филм "Истината за "Белене" с призив към гласоподавателите за положителен вот. Депутати от ГЕРБ също ще призовават за отговор „да" на въпроса дали да се развива ядрена енергетика у нас чрез развитието на нови ядрени мощности. От комитетите „Беле Не" и "Не на измамата "Белене" призовават за гласуване „против".

Кампанията ще продължи до 24:00 часа на 25 януари, а следващият ден ще е ден за размисъл. Какво представлява тя, обясни пред Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов. Той каза: "В периода на кампанията инициаторите на референдума, както и инициативните комитети, които бяха регистрирани от ЦИК като застъпници на алтернативната позиция, ще могат да разяснят на всички български граждани своите мотиви "за" и "против" поставения въпрос на референдума. Правилата, които трябва да се спазват по време на кампанията са утвърдени в Изборния кодекс и са много близки до тези на една предизборна кампания, каквато политическите партии провеждат. В този случай информационно-разяснителната кампания се води от инициатива на граждани и там политическите партии нямат своето място. Или са на по-задна позиция".

На въпрос какво трябва да знаем за самия ден на референдума Бисер Троянов отговори: "В самия ден всеки гласоподавател, който пожелае, може да се яви пред секционните избирателни комисии, които са организирани по постоянен адрес. След това трябва да легитимира своята самоличност с валидна лична карта. От секционната избирателна комисия ще получи бяла бюлетина, която съдържа въпроса, на който ще се отговаря на референдума. В две квадратчета ще бъдат поставени въпросите "да" и "не". В бюлетината се отразява даденото предпочитание като с химикал, пишещ със син цвят, се зачертава със знака Х един от двата отговора. Нека гласоподавателите да се ограничат единствено с изобразяване на знака Х върху един от избраните отговори, и то с химикал, пишещ със син цвят, за да бъде бюлетината действителна".

Първият в съвременната ни история референдум ще струва 14 млн. лева, а за да е валиден в него трябва да са участвали над 4 млн. българи.