Отчетоха три положителни температурни рекорда
Отчетоха три положителни температурни рекорда / снимка: БГНЕС, архив

Три положителни температурни рекорда са отчетени през днешния ден. Те са регистрирани по върховете Рожен, Ботев и Мургаш, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

На връх Рожен в Родопите са регистрирани рекордните 16 градуса, спрямо 7,4 градуса от 2009 година. На връх Мургаш е измерен рекорд от 9,7 градуса, спрямо 6.7 градуса през 2009 година. И на връх Ботев термометрите са отчели рекордните 6,1 градуса, спрямо 5 градуса през 1973 година.

Като цяло в страната най-висока е била температурата във Велико Търново, където са измерени 15 градуса, в Добрич и Сандански термометрите са отчели 12 градуса, а в Разград - 13 градуса. Максималната температура в София е била 7 градуса.

Във Видин, където през целия ден бе мъгливо, максималните температури са достигнали едва минус два градуса.

На 26 декември преди обяд в равнините и низините видимостта ще бъде намалена от мъгла, която около обяд ще се вдигне. Облачността над страната ще бъде разкъсана, предимно висока и средна. Максимални температури от 4-6° в местата с намалена видимост, до 12-13° в припланинските райони. В София - около 10°.

Над планините ще има разкъсана облачност. Ще духа силен югозападен вятър. Времето ще бъде топло време с максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра - около 9°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с разкъсана, предимно висока и средна облачност. Ще духа слаб вятър от юг. Максимални температури 8°-11°. Температурата на морската вода е 5°-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-3 бала.