Радосвет Радев: Модерни сме и затова ни слушат
Радосвет Радев: Модерни сме и затова ни слушат / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Антоанета Петева, 23.01.2007, в.Стандарт

Радосвет Радев, изпълнителен директор на „Дарик радио”:

Г-н Радев, „Дарик радио” стана на 14 г. Един от гостите сравни възрастта на медията с тази на 14-годишно момиче. Каква е вашата равносметка?

Аз смятам, че специално при медиите летоброенето трябва да бъде като при кучетата, където за астрономическа година правиш 6-7 г. Зрелостта на българските медии, които възникнаха след голямата промяна, е вече зрялост на европейски медии. Медийният пазар в България се създаде да бъде висококонкурентен. Така българските зрители, слушатели и читатели са едни от най-привилегированите. Конкуренцията роди качеството.

Какво означава тази зрялост за обществото ни?

Това е единственото място, което може да продължи да бъде смислен коректив на всички обществени процеси, явления, самозабравили се политически отговорни люде. Съвместната кампания на в. „Стандарт”, „Дарик радио” и bTV „Не сте сами” в подкрепа на медиците ни в Либия е един от най-ярките примери на зрелостта на медиите. Всички останали наши колеги без ревност, без чувство за малоценност подкрепиха този стойностен проект. Да, славата е за първите. Но оттук натам ние правим нещо, което е важно за българския народ. Тази идея се роди в конкретна историческа ситуация - как да празнуваш присъединяването на България към ЕС, след като в този момент петима наши сънародници не са на свобода. А те също стават граждани на Евросъюза. Тази идея вече се саморазвива. Последните 10 години бележат времето от минаването от фазата на разрушението към фазата на съзиданието. Ако приемем, че пикът на разрушителността са били януарските събития преди 10 години, след това бавно и полека започна да се надгражда да се създава нов тип движение на гражданското общество. Ние сега берем плодовете му. Мисля, че са добри.

Какво предстои за „Дарик”?

Новата програмна схема влиза в сила. Опитваме се да направим много по-модерно, много по-слушано радио. Мисля, че правим модерно звучащо радио.

По традиция на рождения ден на „Дарик” политици сменят журналистите. Кой е най-добрият радиоводещ?

О, това е Александър Божков. Той бе открит като такъв след един рожден ден на „Дарик”. За мен по-важното е не дали ще направиш по-добро или по-лошо предаване. Аз съм свидетел на огромното трудолюбие и упоритост на голяма част от хората, които застанаха зад микрофона - Николай Василев, Нихат Кабил, Петър Мутафчиев. Те се подготвяха така за предаванията си, както може би не се готвят за Министерския съвет. По-важното е, че приемат предизвикателството да застанат от страната на журналистите. Не можахме да им подготвим ситуация, в която някой да им се крие и да не им вдига телефона - нещо, което се случва на всички репортери и журналисти. Само Кабил преживя част от нашата делнична горест - не успя да се свърже със Стоичков по телефона.

Какво си пожелавате на рождения ден на „Дарик”?

Трябва да направим радиото още по-стойностно и още по-качествено, за да има място във всеки български дом. Няма магия, няма фокуси. Ако правим качествена програма - хората ще ни слушат.

За какво мечтае Радосвет Радев?

Ако може, някой път да бъда само слушател на „Дарик”.

За какво не ви стига времето?

За семейството - много тривиален отговор, но това е истината.