НАСА пусна видео „Защо светът не свърши вчера”
НАСА пусна видео „Защо светът не свърши вчера” / www.sxc.hu

Национално управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) е толкова сигурно, че ще има 22 декември 2012 г., че вече пусна в Ютюб видео озаглавено "Защо светът не свърши вчера", предаде Ройтерс.

Учените казват, че слуховете в социалните медии и интернет за преждевременната гибел на Земята са били породени от неразбиране на древния календар на маите, който свършва на датата 21 декември 2012 г., отбелязва агенцията.

"Това е само краят на един цикъл и началото на нов. Това е същото като на 31 декември - календарът ни свършва, но нов календар за следващата година започва на 1 януари", заяви Дон Йоманс, ръководител на програма на НАСА за изследване на близки до Земята обекти, в друго видео в Ютюб (Youtube).

Според историята, разпространявана по интернет, огромна планета наречена Нибуру приближава към Земята и ще причини гибелта й. "Ако това беше така, ние отдавна щяхме да сме я видели, а ако беше невидима някакси, щяхме да видим влиянието й върху съседните планети. Хиляди астрономи, които наблюдават нощното небе непрекъснато, никога не са я виждали", посочи Йоманс.

Колкото до въпроса дали НАСА крие опасността, за да предотврати масова паника, ученият отбелязва: "Можете ли да си представите хиляди астрономи да пазят една тайна от обществеността в продължение на години?"