Зам.-главният мюфтия получавал пари от Ал Уакф ал Ислями
Зам.-главният мюфтия получавал пари от Ал Уакф ал Ислями / dariknews.bg
Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО
59917
Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО
Бирали Мюмюн-зам. главен мюфтия
  • Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО
  • Бирали Мюмюн-зам. главен мюфтия

Заместник - главният мюфтия Бирали Мюмюн е бил в списъците сред проповедниците, които са получавали пари от нерегистрираната у нас организация "Ал Уакф ал Ислями"
Списъкът бе посочен от обвинението в съдебната на заседанието по делото срещу 13-те имами. Срещу Мюмюн е имало критики от други мюсюлмански духовници заради това, че проповядва нетрационен ислям. Бирали Мюмюн отрече обвиненията пред съда. Всички негови показания бяха насочени в изясняване на теологични доктрини в направленията в исляма.

Делото продължава през месец февруари, когато са насрочени две заседания.

Членове и симпатизанти на ВМРО режат ритуално брадите си пред сградата на съда в Пазарджик. Проявата предхожда поредното заседание на процеса за разпространение на радикален ислям, който се гледа от Окръжния съд в Пазарджик. Формата на протест е избрана неслучайно, заяви заместник-председателят на войводите Ангел Джамбазки, който добави, че по този начин ВМРО показва несъгласието си по повод увеличаването на случаи на хора, който изглеждат нетипично-мъже с дълги бради и жени с бурки. Този стил е характерен за хората в Афганистан и Пакистан, но не и за Европа, каза още Джамбазки. По думите му от ВМРО изразяват категорично позицията си против изкуственото налагане на такъв стил, който противоречи на българската национална психология.

В инициативата се включиха 20 души. Само един мъж „жертва" истинската си брада. Останалите присъстващи бяха с изкуствени бради, които бяха отрязани в знак на протест.

Заместник-председателят на ВМРО обяви, че не смята, че днешната проява може да предизвика напрежение, а това по-скоро е шега към всички чуждопоклонници.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи ще бъде разпитан в Окръжния съд в Пазарджик в рамките на делото за проповядване на радикален ислям. Заедно с него пред съда ще дадат показания и двамата му заместници. На днешното заседание по делото, което е последно за 2012-та година, ще бъдат разпитани още четирима новопризовани свидетели.

От началото на седмицата съдът проведе две заседания по делото, като за първи път, в понеделник заседанието бе отложено поради представяне на болничен лист на обвиняем.

В сряда, заседанието по делото бе белязано със спорове между съда, прокуратурата и адвокатите на подсъдимите. По повод представените преводни експертизи, техническа и графическа, защитниците оспориха компетенциите на вещите лица по отношение на способностите им за превод.

Съдът не прие заключението по едната експертизата за превод от турски на български език , а по другата прекрати изслушването.

По време на предишното заседание по процеса стана ясно, че свидетели са получили отказ за погребения на техни близки по традиционния за религията ритуал, заради искане телата да бъдат поставени в ковчези. Пред съда бе показано копие на заповед, издадена от районния мюфтия Неджми Дъбов, който е един от обвиняемите, в която се забранява да се извършват погребенията по този начин.

Днешното заседание започва в 9.30 часа.