Удължават с още 24 часа бедственото положение в област Шумен
Удължават с още 24 часа бедственото положение в област Шумен / netinfo

С 24 часа се удължава бедственото положение на територията на област Шумен и ще бъде в сила до 21:00 часа утре. Решение за това взе областният управител Димитър Александров по време на заседание на Областния щаб по бедствия и аварии. 11 населени места все още са без ток. В момента спасителни екипи пробиват преспите до село Никола Козлево, от където трябва да бъде извозена родилка. Осигурява се доставянето на основни хранителни продукти до населените места в областта, няма бедстващи хора. Ще бъде изпратено искане до Министерството на отбраната за включване на тяхна техника в разчистването на пътищата, стана ясно по време на Областния щаб, който приключи преди минути.По информация на Регионалния инспекторат по образование във всички училища на територията на областта няма да има учебни занятия днес и утре.

От Областно пътно управление съобщиха, че продължава активно да се работи по почистването на републиканските пътища. По думите на шефът на ведомството в Шумен Димитър Ковачев, 50 машини работят за почистване на републиканските пътища, но силен вятър и снегонавявания затрудняват почистването. Към момента отворен за движение е пътя Шумен-Разград и Шумен -Търговище. По тези направления обаче остава ограничението да не се движат автомобили над 3 тона и половина, а всички останали коли трябва да са задължтелно с вериги. Всички други пътища в областта са затворени за движение, допълниха от пътно управление. Автобусите по междуградските линии не се движат.
Близо 70 души са били евакуирани от спасителните екипи в Шуменско през денонощието. Извършени са общо 27 спасителни операции. Оказана е помощ за транспортиране на хора на хемодиализа от селата Каменяк, Вълнари и Цани Гинчево. Спасителните екипи са евакуирали от закъсали автомобили 12 души.

Около 60 см. е снежната покривка в Шумен, в Каолиново тя е 150 см., на места има образувани големи преспи с височина 3-4 метра. Продълажва да вали сняг и духа силен северозападен вятър. Според  Лили Велева, ръководител на Хидро-метеорологичната обсерватория в Шумен, почти два пъти повече от месечната норма са падналите валежи през последното денонощие. До края на деня вятърът  ще отслабне, утре температурите ще се понижат до минус 10, минус 15 градуса.