До 5 г. да се преодолее пренаселеността в затворите, предвиждат промени в закон
До 5 г. да се преодолее пренаселеността в затворите, предвиждат промени в закон / снимка: www.sxc.hu
До 5 г. да се преодолее пренаселеността в затворите, предвиждат промени в закон
59839
До 5 г. да се преодолее пренаселеността в затворите, предвиждат промени в закон
  • До 5 г. да се преодолее пренаселеността в затворите, предвиждат промени в закон

До 5 години да се преодолее пренаселеността в затворите и на всеки лишен от свобода да се осигури 4 кв.м. Това предвиждат промените в закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, които парламентът обсъжда на второ четене.

В момента има затвори, в които на затворник се осигуряват по 2 или 3 кв. м, а в определени случаи - и под 2 кв. м, пише в мотивите на промените.

Това е извън международните норми и действа неблагоприятно върху физическото и психическото здраве на лишените от свобода.

Зам. правосъдният министър Пламен Георгиев обясни, че вече се взимат мерки, за да не са толкова пренаселени затворите.

"При общежитията от открит тип имаме вече 4 кв.м, в тези, които са от закрит тип се падат средно по 2 кв.м. Сега ще се подобрят нещата. Открихме в Плевен един етаж, който е за 100 души от открит тип. Догодина в Бургас ще открием за 250 души от закрит тип, до Варна ще открием затворническо общежитие от закрит тип. Средствата са от норвежкия финансов механизъм. Един затвор ориентировъчно струва около 70 млн. лева. Построяването на един затвор не е лесно, дори да имаме парите. Това е процес, който би отнел 2-3 години", коментира Георгиев.