В професионалните пенсионни фондове има достатъчно натрупани средства
В професионалните пенсионни фондове има достатъчно натрупани средства / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В професионалните пенсионни фондове има достатъчно натрупани средства
59829
В професионалните пенсионни фондове има достатъчно натрупани средства
  • В професионалните пенсионни фондове има достатъчно натрупани средства

Държавата да спре да удържа средства от ранната пенсия на военни и полицаи, равни на процента, внасян в универсалния пенсионен фонд, и да започне да удържа този процент след навършване на общите условия за пенсиониране - тази промяна в наредбата за изплащане на пенсиите предлагат от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Според зам.-председателя й Даниела Петкова в момента наредбата регламентира редуциране на пенсията, което може да стигне до 30%, като този размер се получава в продължение на близо 20 години.

От асоциацията припомниха, че според сега действащото законодателство изплащането на допълнителна пожизнена пенсия от универсалните фондове ще започне от 2023 г., а срочните пенсии за ранно пенсиониране от професионалните фондове ще се изплащат от 2015 г.

Процентът, който се удържа от пенсиите на военни и полицаи според сегашната наредба, варира от 10 до 30%, а размерът на пенсията в повечето случаи е максималният. Това означава, че тези хора са ощетени за период от близо 20 години, обясни Даниела Петкова.

„Може да се окаже, че за целия1 този период от време държавата е удържала от пенсиите на тези хора само защото са осигурени в универсален фонд, независимо, че не са започнали да получават пенсия от там, сума, която надхвърля цялата им индивидуална партида в универсалния фонд”, обясни тя.

Частните пенсионни дружества предлагат също да им се даде правото да изплащат наследствени пенсии, а не само еднократна сума от натрупани вноски. Това ще бъде в полза на наследниците на осигуреното лице, смята Петкова.

„Те по-скоро имат нужда от наследствена пенсия, а не от тотално изплатена сума. Най-вече, защото основната цел на пенсионните фондове е да изплащат пенсия, а не да изплащат натрупани суми”, коментира тя.

Все още няма правила и за периода, за който може да се изплащат наследствени пенсии. Това е решение на отделните дружества, но европейската практика показва, че ако наследник е дете, то получава пенсията до навършване на пълнолетие, а ако става въпрос за вдовец, той получава пожизнено процент от пенсията.