Идва силен вятър
Идва силен вятър / Sofia Photo Agency, архив

Прогноза за 19 декември, сряда

През нощта в по-голямата част от страната ще превалява сняг. В югоизточните райони валежите ще са все още от дъжд, но до сутринта ще преминават в сняг. В източната половина на страната ще се усили североизточният вятър и с него ще нахлува студен въздух.

През деня в Източна България метеорологичната обстановка ще се усложни - ще духа умерен и силен северен вятър, ще има значителни валежи от сняг, ще има и навявания.

В Западна България вятърът ще бъде слаб, в западната част на Дунавската равнина - умерен от североизток, там ще превалява слаб сняг. Минималните температури ще бъдат предимно между минус 5 и 0 градуса, през деня ще останат почти без промяна. Максималните в повечето места ще бъдат между минус 4 и 1 градус.
Атмосферното налягане ще се повишава.

В планините ще вали сняг, повече в масивите в източната половина на страната. Билата ще бъдат в мъгла. По високите открити части ще духа силен и бурен вятър от север-североизток. Температурите ще се понижат, максималната на 1200 м ще бъде около минус 3 градуса, на 2000 м - минус 9 градуса.

В четвъртък в източната половина от страната ще продължи да духа умерен до силен северен вятър. От запад на изток валежите ще спират. Температурите ще се понижат с 2-3 градуса. В петък ще бъде почти без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността. Вятърът и в източните райони ще отслабне. Ще бъде студено, с минимални температури между минус 12 и минус 7 градуса, максималните ще бъдат между минус 5 и 0 градуса.