Иван Тотев не уважи публичното обсъждане за Бюджет 2013
Иван Тотев не уважи публичното обсъждане за Бюджет 2013 / dariknews.bg

Кметът на Пловдив Иван Тотев не се появи на днешното публично обсъждане на Бюджет 2013, което се проведе от 17 часа в залата на Общинския съвет на ул. „Авксентий Велешки" 20. На събитието присъстваха обидно малко хора - не повече от 20-ина души, предимно партийни функционери.

Главният финансист на общината Наталия Делчева откри обсъждането, като в рамките на десетина минути представи основните цифри в бюджета за следващата година. След нея думата взеха някои от заместник-кметовете, които направиха резюме на предвидените разходи в своите ресори.

Присъстващите в залата зададоха основно въпроси от битов характер, които касаеха конкретните улици или тротоар, в района, в който живеят. Бившият секретар на община Пловдив Борислав Инчев от Национален Идеал за Единство направи 30 предложения за промени в бюджета.

Бюджетът на община Пловдив за 2013-а година трябва да бъде гласуван и одобрен на сесия на Общинския съвет на 20 декември, четвъртък. Очаква се той да надхвърли 250 млн. лева, като в тази сума влиза очакваният преходен остатък, който ще бъде в порядъка на 26 млн., както и средставата от републиканския бюджет. За здравеопазване са предвидени над 11 млн. лева, близо 79 млн. са за образование, като 67 от тях са държавно делегирани дейности. За култура са заделени около 6 млн. в които влизат издръжката на всички музеи, читалища, библиотеки, заедно с ансамбъл „Тракия". В капиталовата програма са заложени около 10 млн. лева.

По-рано срещу предложението да се изтегли 30 милионен заем се изказаха от опозиционната партия Национален идеал за единство.  „Иван Тотев трябва да търси пари от държавата, а не да тегли кредити и заеми, които да натоварват хората". Това заяви бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, по повод на плановете на Тотев да изтегли заем от 30 млн. за реализиране на инфраструктурни проекти. Атанасов бе категоричен, че той и съпартийците му категорично няма да подкрепят предложението, което е част от проектобюджета за 2013-та година. „Ако този заем бъде изтеглен, Пловдив ще задлъжнее с около 120 млн. лева", заяви бившият секретар на общината Борислав Инчев.