През 2013 г. ще бъдат ремонтирани 15 мостове и съоръжения в столицата
През 2013 г. ще бъдат ремонтирани 15 мостове и съоръжения в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Изработва се схема за поставяне на над 50 обществени тоалетни и в парковете в центъра на София. За целта общината ще избере концесионер, който да изгради тоалетните. Това каза главният архитект на града Петър Диков при представянето на проектобюджета на София за 2013 година в Сандански.

Арх. Диков каза още, че се обмисля създаване на подземна улица на услугите, където на едно място да са събрани всички необходими занаятчийските услуги, от които се нуждаят софиянци.

Догодина ще се направят 43 повдигнати пешеходни пътеки в София, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, представяйки приоритетите в бюджета за догодина в транспорта. 8,2 млн. лева ще даде общината за Западната дъга, а отделно ще се прави и Северната скоростна тангента.

Догодина ще се ремонтират 15 моста, защото са в пред аварийно състояние, каза още Любомир Христов. 3,8 млн. лева ще струва укрепването на две свлачища на Витоша, ремонт на бул. България и на Ботевградско шосе. Догодина предстои и изграждането на кръстовището на две нива на бул. България и Акад. Евстати Гешов, като следващ етап на кръстовището на България и Георги Софийски. То пък вероятно ще бъде пуснато за движение в събота и последните довършителни дейности ще се правят напролет, когато се стопли времето.

Подготвени са тръжни процедури на принципа на ПЧП за изграждане на спирките и градското пространство към тях, което да се концесионира. Пак с концесионер ще се направят и 34 обменни станции за велосипеди под наем.

По темата със завода за трамвайни метромотриси при гара Искър, арх. Петър Диков каза, че има обявен ПУП и разчетите са до март догодина да има одобрение и да започне търсенето на изпълнител, който ще изгради такъв завод за трамваи и метромотриси.

Той каза още, че ако се провали първата процедура за концесия на Западен парк с атракционен комплекс, ще се направи нова.

Приключи и съдебната процедура за аквапарк Чепинци и е възможно през 2014 година този обект да стартира. Веднага след Нова година стадион Георги Аспарухов на Герена ще започне разрушаването на сектор А и през февруари ще се изграждат новите сектори. Очаква се той да стане първият модерен стадион у нас.

Академия Бербатов ще кандидатства по програма Джесика за финансиране на спортен комплекс, който вероятно ще струва над 1 млн. лева, като изискването на Бербатов е да има естествена трева.

С пари от фонд Козлодуй ще се монтира LED улично осветление по бул. Цариградско шосе, центъра и Дружба 1 и 2, каза Любомир Христов и обясни, че до 23 август 2014 година трябва да приключи проектът за интегриран градски транспорт, който се финансира с 50 млн. лева. Сред дейностите по него са създаването на нова метролиния, ремонтирането на съществуващата на бул. България, създаване на системи за управление на трафика и други.

307 млн. лева са планираните приходи в ЦГМ за 2013 г. За разходите се очаква да са 309 млн. лева. 69% от тях са за автобусния транспорт, а 31% са за електротранспорт и метро.