Нещо за четене - епизод 26: Кристина Тот - Баркод
Нещо за четене - епизод 26: Кристина Тот - Баркод / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 26: Кристина Тот - "Баркод"
59782
"Нещо за четене" - епизод 26: Кристина Тот - "Баркод"
  • "Нещо за четене" - епизод 26: Кристина Тот - "Баркод"

В поредния епизод на рубриката по Дарик „Нещо за четене” Дияна Боева представя унгарката Кристина Тот и нейния сборник с разкази „Баркод”.

„Изборът ми на книга този път не е случаен и се свързва с едно актуално събитие – 31 софийски международен панаир на книгата” – споделя Дияна Боева. Тази година Унгария  бе почетен гост на панаира на книгата и това се оказа отлична възможност за успешното разпространяване на унгарската култура и литература. На панаира бяха представени внушителен брой унгарски книги и книги на унгарска тематика, общо 24 заглавия, излезли през 2012 година.

Коя е Кристина Тот?

Авторката е родена в Будапеща през 1967 г. Пише поезия и проза, превежда съвременна френска поезия. През 1983 г. завършва художествена гимназия, а през 1993 г. – Будапещенския университет „Лоранд Йотвьош”. Работила е във Френския институт в Будапеща, от 1998 г. се занимава с изработка и реставрация на стъклописи и витражи. Автор е на няколко стихосбирки, както и на сборниците с разкази „Баркод” (2006), „Искаш ли да те изпратя до дома?” (2009) и „Пиксели” (2011).

Получава множество литературни награди, сред които и  за „Детска книга на годината” (2003) за стихосбирката „Лондонски мечета“, „Шандор Мараи” (2007) за книгата „Баркод”, Лавров венец на Република Унгария (2009) и др.

„Баркод” е първият сборник с разкази за Кристина Тот и включва петнадесет истории. Още за книгата – чуйте в звуковия файл от Дияна Боева: