Пенсионерите останали без коледни добавки заради неизплатени европари
Пенсионерите останали без коледни добавки заради неизплатени европари / Sofia Photo Agency, архив

През 2013 година за пенсии ще бъдат отпуснати още 600 милиона лева. От 1-ви април повечето пари за пенсионерите ще бъдат увеличени с 9,8 процента. Това каза в Бургас министърът на труда и социалната политика Тотю  Младенов, цитиран от БТА.

Днес министърът заедно с кмета на морския град Димитър Николов откриха новосъздаденото общинско социално предприятие "Морски знаци" в комплекс "Славейков". Младенов обясни, че пенсионерите няма да получат повече пари за Коледа, защото държавата  не е получила обещани средства от Европа, на които е разчитала. Според него тези пари България си ги е изработила и е заслужавала да ги вземе.    

Всички искахме да дадем повече на пенсионерите, включително и премиерът, но за съжаление не се получи, каза министърът.

Министър Младенов заяви, че от следващата година се очаква откриване на нови 130 000 работни места, като част от тях ще бъдат по Оперативната програма "Човешки ресурси", по схемите "Развитие" и "Подкрепа за заетост", както и стажантските програми за младите хора. Чрез програмата "Помощ за дома" ще бъде дадена възможност на 4 400 лични асистенти да се грижат за над 30 000 души в страната. Така асистентите в България ще станат над 17 000,  заедно с тези от програма "Човешки  ресурси". От първи януари социалният министър е предложил да бъде увеличен броят на хората, които получават помощи от БЧК. Предложението е още 50 000 да получават помощи от Червенокръстката организация.

По-късно министър Младенов откри и обновения Център за временно настаняване на бездомни хора по проект "Красива България". Той се намира в квартал "Акациите".